Συγκίνηση προκάλεσε στη Μεγάλη Βρετανία -και όχι μόνο- η είδηση με τον θάνατο του Τομ Μορ σε ηλικία 100 ετών. Πρόκειται για τον βετεράνο λοχαγό, ο οποίος έγινε ήρωας των Βρετανών πέρσι, όταν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσό-ρεκόρ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τομ Μουρ, τον οποίο είχε τιμήσει η βασίλισσα Ελισάβετ ονομάζοντάς τον «σερ», νοσηλευόταν έχοντας προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, του λοχαγού Τομ Μουρ, βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφεραν οι κόρες του εκλιπόντα, Χάνα και Λούσι, στην ανακοίνωσή τους.

Οι ίδιες πρόσθεσαν ότι αισθάνονται ευγνωμοσύνη, επειδή κατάφεραν να βρίσκονται στο πλευρό του κατά τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

Μάλιστα, τη λύπη της για την είδηση γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στο Twitter και η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Μηνύματα συγκίνησης από τον πολιτικό κόσμο

«Δεν αποτέλεσε μονάχα έμπνευση για τη χώρα αλλά και ένα σύμβολο ελπίδας για ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε ο Μπόρις Τζόνσον σε μια ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η βασίλισσα Ελισάβετ θα στείλει ένα ιδιωτικό μήνυμα συλλυπητηρίων στην οικογένειά του, έγινε γνωστό από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτή Μεγαλειότης είχε απολαύσει τη συνάντησή της με τον λοχαγό Σερ Τομ και την οικογένειά του πέρυσι στο Ουίνδσορ», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση των βρετανικών ανακτόρων.

«Οι σκέψεις της και οι σκέψεις της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται μαζί τους, αναγνωρίζοντας την έμπνευση που πρόσφερε σε ολόκληρο το έθνος και σε άλλους σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνεται επίσης.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε ότι ο «Κάπτεν Τομ» ήταν ένας σπουδαίος ήρωας. «Ήταν ένας σπουδαίος ήρωας, που έδειξε το καλύτερο της χώρας μας και στέλνω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», έγραψε στο Twitter.

Ο ευεργέτης του NHS εν μέσω πανδημίας

Ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τον περασμένο Απρίλιο με τους γύρους του, ενόψει των 100ων γενεθλίων του, στο πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει περισσότερες από 30 εκατομμύρια λίρες για το βρετανικό σύστημα υγείας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες λάμβανε θεραπεία για πνευμονία και την περασμένη εβδομάδα διαγνώστηκε θετικός με την Covid-19. Βρισκόταν στο σπίτι μαζί μας έως σήμερα, όταν και χρειάστηκε επιπλέον βοήθεια με την αναπνοή του. Νοσηλεύεται σε μονάδα, αν και δεν βρίσκεται σε ΜΕΘ», εξήγησε η κόρη του.

Όπως τόνισε η ίδια, ο Τομ Μουρ λαμβάνει «σημαντική» ιατρική φροντίδα τις τελευταίες λίγες εβδομάδες. Η οικογένειά του γνώριζε, αναφέρει η Χάνα, ότι το προσωπικό στο νοσοκομείο του Μπέντφορντ θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει να αισθανθεί άνετα, «με την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στο σπίτι του το συντομότερο δυνατόν».