Σχέδιο για απομάκρυνση της φημισμένης συνοικίας «κόκκινα φανάρια» από το κέντρο του Άμστερνταμ, προκειμένου η πόλη να προσελκύσει καλύτερη ποιότητα τουριστών τίθεται προς ψήφισμα από τις δημοτικές αρχές.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η δήμαρχος της ολλανδικής πρωτεύουσας, Femke Halsema θέλει να μεταφέρει το ερωτικό τρίγωνο κάπου πιο απομονωμένα, ώστε να μην αποτελεί σήμα – κατατεθέν της πόλης το σεξ και τα ναρκωτικά, αλλά και για να κάνει πιο βιώσιμο το κέντρο για τους ντόπιους.

Πριν από την πανδημία, η πόλη προσέλκυε 20 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και ήταν γνωστή για την νυχτερινή της ζωή, coffee-shops όπου διατίθεται κάνναβη και τα μπαρ.

Με τη μεταφορά των «κόκκινων φαναριών» εκτός κέντρου η δήμαρχος ευελπιστεί επίσης να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ όπως και την εγκληματικότητα.

Παράλληλα εξετάζεται η μείωση του αριθμού των coffee-shops, όπου διατίθεται κάνναβη και η απαγόρευση να σερβίρονται εκεί ξένοι τουρίστες, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.