Συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας πραγματοποιείται, στη Σόφια, με κύριο θέμα τις πρόσφατες, κρίσιμες, εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Οι διαβουλεύσεις των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης επικεντρώνονται στην οικονομική κατάσταση και την ανάγκη νομοθετικών μέτρων, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «ΒΤΑ».

Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και σ’ αυτή συμμετέχουν ο πρόεδρος της Βουλής Μιχαήλ Μίκοφ, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζινάιντα Ζλατάνοβα, ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Τσομπάνοφ, ο γενικός εισαγγελέας Σωτήρ Τσατσάροφ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) Ιβάν ‘Ισκροφ και οι υποδιοικητές Καλίν Χρίσοφ και Ντιμιτέρ Κόστοφ. Επίσης, παρόντες είναι όλοι οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, εκτός του κόμματος «Ατάκα».

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η προσοχή των συμμετεχόντων θα εστιαστεί στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην προβληματική Corporate Commercial Bank (CorpBank), η οποία τελεί υπό καθεστώς ειδικής εποπτείας, (σ.σ. η τράπεζα ανακοίνωσε στάση όλων των δραστηριοτήτων της λόγω έλλειψης ρευστότητας τον περασμένο μήνα, ‘προκαλώντας’ την παρέμβαση της ΒΝΒ).

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι, η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ανάκληση της τραπεζικής άδειας της Corpbank και υγιή στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού της θα «περάσουν» στη θυγατρική της Credit Agricole Bulgaria, εξαιρουμένων όσων ανήκουν στον μεγαλομέτοχο της Corpbank Τσβέταν Βασίλεφ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του λογιστικού ελέγχου που έγινε στην Corpbank, η οποία τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο μετά από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από πελάτες.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε, επίσης, πως λείπουν σημαντικές πληροφορίες για δάνεια ύψους 3,5 δισ. λέβα και ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου δανείων της συνδέεται με μέρη που σχετίζονται με τον βασικό μέτοχο της Corpbank.