Έντονα καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το πραξικόπημα στην Μιανμάρ, όπου ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι καταλαμβάνει την εξουσία, και ζήτησε την απελευθέρωση «όλων όσοι συνελήφθησαν παρανόμως».

«Καταδικάζω έντονα το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και καλώ τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν όλους όσοι συνελήφθησαν παρανόμως σε επιδρομές σε όλη τη χώρα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και η δημοκρατική διαδικασία να αποκατασταθεί» τόνισε ο Μισέλ.

«Ο λαός της Μιανμάρ θέλει δημοκρατία. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επίσης στο Twitter.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι η Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες που συνελήφθησαν.

«Καταδικάζω το πραξικόπημα και την παράνομη σύλληψη πολιτών, περιλαμβανομένης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, στη Μιανμάρ» έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. «Η ψήφος του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και οι πολιτικοί ηγέτες να αφεθούν ελεύθεροι» πρόσθεσε.

«Οι δημοκρατικές επιθυμίες του λαού της Μιανμάρ πρέπει να γίνουν σεβαστές και να συγκληθεί εκ νέου ειρηνικά η Εθνοσυνέλευση» επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάλεσε σήμερα τους στρατιωτικούς στη Μιανμάρ να αφήσουν ελεύθερη τη Σου Κι και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στη χώρα.

«Ζητάμε την απελευθέρωση των συλληφθέντων, περιλαμβανομένης της συμβούλου του κράτους Αούνγκ Σαν Σου Κι η οποία συνελήφθη σήμερα» ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάλεσε «τον εθνικό στρατό να αποκαταστήσει άμεσα το δημοκρατικό, πολιτικό σύστημα» στη Μιανμάρ.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί» το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές να διαχειριστούν τις διαφωνίες τους με βάση το Σύνταγμα και να διατηρήσουν τη σταθερότητα.

«Παρακολουθούμε τα όσα συνέβησαν στη Μιανμάρ και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πιο βαθιά την κατάσταση» δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου.

«Η Κίνα είναι ένας φιλικός γείτονας της Μιανμάρ. Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές στη Μιανμάρ θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις διαφορές τους με βάση το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν την πολίτικη και κοινωνική σταθερότητα» πρόσθεσε.

Τον προηγούμενο μήνα ο Κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον επικεφαλής του στρατού της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλενγκ ο οποίος κατέλαβε την εξουσία μετά το πραξικόπημα.

Η Κίνα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη Μιανμάρ, καθώς υποστήριζε την προηγούμενη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα, αλλά συνεργάστηκε στενά και με την Αούνγκ Σαν Σου Κι όταν ανέλαβε την ηγεσία της.

Το Πεκίνο έχει στρατηγικά οικονομικά συμφέροντα στη Μιανμάρ, με σημαντικούς αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να περνούν από τη χώρα. Παράλληλα η Κίνα επίσης πιέζει για τη δημιουργία του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας- Μιανμερ, ενός δικτύου μεταφορών και άλλων έργων κάποια από τα οποία περνούν από περιοχές στις οποίες εθνοτικές μειονότητες μάχονται εναντίον η μία της άλλης αλλά και εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων

TAGS