Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών κατά της Λωρίδας της Γάζας, επικρίνοντας ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες για αδράνεια απέναντι στους θανάτους αμάχων, σε συνέντευξή του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι σκοτώνονται άνθρωποι. Εκατοντάδες αθώοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά σφαγιάσθηκαν -περί τους εκατό σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίσθηκαν στη Γάζα- και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αδρανείς», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δόθηκε στη Βιένη και θα μεταδοθεί αύριο.

«Γνωρίζουμε ότι όλα τα όπλα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ για τις επίθέσεις εναντίον των πολιτών στη Γάζα έχουν χορηγηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν βλέπουμε καμία ενέργεια εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών για να καταδικάσουν το γεγονός, για να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν καταδικάζει επίσης την οργάνωση Χαμάς, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «δεν καταδικάζουμε ανθρώπους που προσπαθούν να αμυνθούν. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο αμάχους στη Γάζα, που θέτουν περιορισμούς στην πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και τρόφιμα, ή επιδιώκουν να οδηγήσουν σε λιμοκτονία τους πολίτες της Γάζας, πρέπει να καταδικάζονται με δριμύτητα από την διεθνή κοινότητα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν την ηθική και νομική ευθύνη για τον τερματισμό αυτού, και λυπούμεθα που δέν έχουν λάβει κανένα μέτρο από αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε ο Ζαρίφ.
Οι μεγάλες δυνάμεις και η Τεχεράνη συναντώνται αύριο στη Βιένη για νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς οι συνομιλίες του σχήματος 5+1 με την Τεχεράνη φθάνουν στην τελική ευθεία.