Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε την κρίση στο Ιράκ μια «αναμέτρηση ανάμεσα στην ανθρωπιά και την ωμότητα των βαρβάρων», ενώ επέκρινε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επειδή την παρουσιάζουν ως έναν πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιών.

Εξωτερικές δυνάμεις έχουν συχνά εκμεταλλευτεί τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές των μουσουλμανικών κρατών και «ονειρεύονται έναν πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών» ο οποίος δεν θα συμβεί, είπε ο Χαμενεΐ.

Ο ίδιος προειδοποίησε κατά της δυτικής προπαγάνδας σχετικά «μια μια ομάδα ανόητων και υπολειμμάτων του Σαντάμ Χουσέιν», μια προφανής αναφορά στους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και τις σουνιτικές φυλές του Ιράκ που στο παρελθόν είχαν ταχθεί στο πλευρό του πρώην προέδρου της χώρας και τώρα μάχονται με το ΙΚΙΛ.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ των σιιτών και των σουνιτών», σημείωσε ο Χαμενεΐ σε μια συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης του 1981 που κατέστρεψε την έδρα του κυβερνώντος Ισλαμικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Είναι μια μάχη μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της τρομοκρατίας, είναι ένας πόλεμος μεταξύ υποστηρικτών της Αμερικής και της Δύσης και όσων προτιμούν την ανεξαρτησία του κράτους τους», πρόσθεσε. «Είναι μια αναμέτρηση μεταξύ της ανθρωπιάς και της ωμότητας των βαρβάρων», υπογράμμισε.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του βόρειου και του δυτικού Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα ισλαμικό κράτος που θα περιλαμβάνει περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.