Αριθμό ρεκόρ νέων μολύνσεων και θανάτων από την Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα η Πορτογαλία, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να μπει και πάλι σε λοκντάουν από την επόμενη εβδομάδα, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία δημόσιας υγείας DGS, καταγράφηκαν 10.176 νέα κρούσματα και 118 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες. Συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό 466.709 άνθρωποι και από αυτούς οι 7.590 πέθαναν.

Αφού πολλοί ειδικοί και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, επέρριψαν ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων στην απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε χθες ότι ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα, παρόμοια με εκείνα που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων, την Τρίτη.

Τον Μάρτιο του 2020 όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν και οι πολίτες κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες. Ο Κόστα είπε ότι αυτή τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Βρετανία

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν ένα ακόμη ρεκόρ αριθμού θανάτων της Covid-19 με 1.325 ανθρώπους να υποκύπτουν στην νόσο το τελευταίο 24ωρο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι αρχές επιβεβαίωσαν 68.053 επιπλέον κρούσματα.

Εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας, που επιταχύνεται από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού, η Αγγλία και η Σκωτία εισήλθαν αυτή την εβδομάδα σε ένα νέο καθολικό lockdown.

Ρωσία

Στην Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 23.652 νέα κρούσματα κορονοϊού , περιλαμβανομένων 5.027 στην Μόσχα , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 3.355.794.

Επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν επίσης 454 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την αρχή της πανδημίας στους 60.911, αριθμός που αναλογεί στο 1,8% του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή ασθενείς που νοσηλεύονται την παρούσα στιγμή, έφθασαν τα 563.754.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο 21.677, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 2.731.129 ( το 81,4% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων) ασθενείς.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην Μόσχα παραμένει υψηλό. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν εκεί 5.027 νέα κρούσματα, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 848.452 κρούσματα. Επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην ρωσική πρωτεύουσα 71 θάνατοι , ενώ ο συνολικό αριθμός των θανάτων έφθασε τους 11.799.

Δανία

Η Δανία αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια από και προς όλες τις χώρες προσωρινά και συστήνει την αποφυγή οποιουδήποτε ταξιδιού σε οποιαδήποτε χώρα, μετέδωσε το δανέζικο δίκτυο TV 2 επικαλούμενο πηγές.

Μόνο τα πρόσωπα με αξιόπιστο σκοπό και έγγραφα που θα δείχνουν πρόσφατο αρνητικό τεστ στην Covid-19 θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη σκανδιναβική χώρα, μετέδωσε το TV 2.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών θα δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Αυστρία

Λόγω του μεγάλου αριθμού λοιμώξεων κορονοϊού στις δύο γειτονικές της χώρες, η Αυστρία θα πραγματοποιεί από απόψε τα μεσάνυχτα ελέγχους στα σύνορα με την Σλοβακία και την Τσεχία, ενώ μικροί συνοριακοί σταθμοί θα κλείσουν και έλεγχοι σε σταθερά σημεία στην ενδοχώρα θα αντικαταστήσουν τους έως τώρα ελέγχους σε μετακινούμενα σημεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς εισόδου του Υπουργείου Υγείας, όλοι όσοι εισέρχονται στην Αυστρία θα πρέπει να υπογράφουν εθελοντική υποχρέωση καραντίνας – διαφορετικά θα μπορούσε να απορριφθεί η είσοδος τους στη χώρα.

Όπως και προηγουμένως, υπάρχουν εξαιρέσεις για την είσοδο για τους μετακινούμενους για λόγους εργασίας και για την μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ όπως τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη, σε συντονισμό με τις αρχές στην Τσεχία και τη Σλοβακία, η διαδικασία αυτή θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Οι ισχύοντες κανονισμοί εισόδου προβλέπουν ότι οι μετακινούμενοι για λόγους εργασίας εξαιρούνται και δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ ή να υποβληθούν σε καραντίνα, ωστόσο κατά την είσοδό τους στη χώρα οφείλουν να αποδείξουν ότι έχουν εργοδότη στην Αυστρία.

Υπάρχουν επίσης μέτρα στην εναέρια κυκλοφορία, καθώς, λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού, η Αυστρία επέβαλε απαγορεύσεις προσγείωσης για αεροσκάφη από τη Νότια Αφρική και τη Μεγάλη Βρετανία, και αυτό το μέτρο, το οποίο ισχύει επί του παρόντος έως τις 10 Ιανουαρίου, θα παραταθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ.

Τα έως τώρα ευρήματα των μεταλλάξεων στην Αυστρία – η παραλλαγή από τη Μεγάλη Βρετανία βρέθηκε σε τέσσερα άτομα και η παραλλαγή από τη Νότια Αφρική σε μια γυναίκα ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου – έχουν όλα ένα ταξιδιωτικό υπόβαθρο, και όσον αφορά περαιτέρω απαγορεύσεις προσγείωσης, επί του παρόντος βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.