Μια πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε την αμερικανική κοινή γνώμη για σχεδόν όλο το 2020, η δολοφονία του Αχμεντ Αρμπερι, φτάνει σιγά σιγά στην εκδίκασή της, εν μέσω τραγελαφικών αιτιάσεων εκ μέρους των δικηγόρων των δυο κατηγορουμένων.

Ο 64χρονος Γκρέγκορι και ο 34χρονος Τράβις Μακμάικλ (πατέρας και γιος, αντίστοιχα), οπλίστηκαν με περίστροφο και καραμπίνα, κυνήγησαν τον 25χρονο Αρμπερι και τελικά τον δολοφόνησαν, πέρσι τον Φεβρουάριο στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Τώρα οι Mακμάικλ, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς δικαίωμα εγγύησης εν αναμονή της δίκης τους για κατηγορίες δολοφονίας, ανησυχούν ότι «οι ένορκοι θα είναι προκατειλημμένοι εναντίον τους».

Μέσω των συνηγόρων τους, αιτήθηκαν προκειμένου να απαγορευτεί η λέξη «θύμα» να ακούγεται στην αίθουσα κατά την διάρκεια της δίκης.

Επίσης, επιθυμούν να επιτρέπεται μόνο μία φωτογραφία του Αρμπερι και όχι εικόνες που τον δείχνουν με την οικογένεια ή τους φίλους του.

Υποστηρίζουν ότι η οικογένεια ή οι φίλοι του Aρμπερι δεν πρέπει να τους επιτραπεί να αναγνωρίσουν μια εικόνα του στο δικαστήριο, «για να αποτρέψουν τυχόν συναισθηματικούς εκβιασμούς που μπορεί να επηρεάσουν τους ενόρκους».

Οι μάσκες προσώπου Black Lives Matter πρέπει επίσης να απαγορευτούν, υποστήριξαν οι δικηγόροι των Μακμάικλ, σύμφωνα με την New York Post.

Ο νεαρός Αφροαμερικανός πυροβολήθηκε εξ επαφής όχι μία, αλλά τρεις φορές, ενώ έκανε τζόκινγκ στη συνοικία Σατίλα Σορς, της κομητείας Γκλιν της Τζόρτζια, στις 23 Φεβρουαρίου.

Ο νεαρός, αναφέρει το πόρισμα της νεκροψίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πολιτειακή Υπηρεσία Ερευνών, είχε τραυματισθεί από σφαίρα στον δεξιό του καρπό, ενώ είχε δεχθεί ακόμα δύο βολές στο στήθος. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στο αίμα του θύματος δεν εντοπίστηκαν ίχνη αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Η μεγάλη καθυστέρηση της σύλληψης των Μακμάικλ πυροδότησε λαϊκή οργή. Πιθανολογείται ότι οι διαρκείς αλλαγές των εισαγγελέων που θα ερευνούσαν την υπόθεση συνέβαλαν στην αργοπορία. Τρεις εισαγγελείς παραιτήθηκαν και δύο αυτοεξαιρέθηκαν εξαιτίας των σχέσεων που είχαν με τον Γκρέγκορι Μακμάικλ.

Ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρίστοφερ Καρ, ανέθεσε τελικά την υπόθεση στον Τομ Ντέρντεν, ο οποίος με τη σειρά του παραιτήθηκε, ζητώντας να αναλάβει η περιφερειακή εισαγγελέας της κομητείας Κομπ, Ζουαγιέτ Χολμς, καθώς το γραφείο της διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Ο διορισμός της Αφροαμερικανίδας Χολμς ικανοποίησε την οικογένεια του θύματος.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά την κυκλοφορία βίντεο που είχε απαθανατίσει την αποτρόπαιη πράξη. Στην αστυνομία ισχυρίστηκαν ότι κυνήγησαν τον 25χρονο επειδή υποψιάστηκαν ότι είναι κλέφτης.

Ο δικηγορος της οικογένειας Άρμπερι έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο, που καταγράφει τη δολοφονία του θύματος, ενώ κάνει τζόκινγκ σε έναν δρόμο στο Μπράνσγουικ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Naomi Campbell (@naomi)

Τότε, δεκάδες καλλιτέχνες απέστειλαν μια ανοικτή επιστολή προς τους αξιωματούχους της Τζόρτζια, ανάμεσά τους οι Αμερικανοί ράπερ Τζέι-Ζι, Μικ Μιλ και η τραγουδίστρια Αλίσια Κις, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού.

Την ανοιχτή επιστολή της Team Roc, πρωτοβουλίας για την κοινωνική δικαιοσύνη της Roc Nation, αμερικανικής εταιρείας ψυχαγωγίας που έχει ιδρύσει ο Αμερικανός ράπερ και επιχειρηματίας, Jay Z υπογράφουν καλλιτέχνες και δικηγόροι για τα πολιτικά δικαιώματα.

Η επιστολή απευθυνόταν στον κυβερνήτη της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, τον πολιτειακό γενικό εισαγγελέα, Κρίστοφερ Καρ και στον περιφερειακό εισαγγελέα, Τομ Ντέρντεν. Στην επιστολή τονίζεται ότι ο Τομ Ντέρντεν πρέπει να αποκλειστεί από την υπόθεση λόγω σύγκρουσης συμφέροντος επειδή ο μεγαλύτερος γιος του ΜακΜάικλ ήταν πρώην αστυνομικός.

«Μέχρι τώρα, όλοι έχουμε δει το ανατριχιαστικό βίντεο του εγκλήματος, οπότε τα γεγονότα εδώ δεν αμφισβητούνται: Ήταν άοπλος και αθώος και θύμα εγκλήματος μίσους. Γι ‘αυτό σας καλούμε σήμερα, ως επίσημους κυβερνώντες της Πολιτείας της Τζόρτζια και με ολόκληρο τον κόσμο να παρακολουθεί να διασφαλίσετε τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στις κατάλληλες καταδίκες για κακούργημα των δύο ΜακΜάικλ» επισημαίνεται στην επιστολή.