Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν επιθυμεί να καταθέσει στην επιτροπή των γερμανών βουλευτών που ερευνούν την υπόθεση των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) στη Γερμανία, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του.

«Ούτε ο εντολέας μου, ούτε και εγώ βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια κατάθεση», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Κάλεκ, ένας δικηγόρος από το Αμβούργο που εκπροσωπεί τον Σνόουντεν στη Γερμανία.

Ο Σνόουντεν «δεν έχει το χρόνο και δεν αισθάνεται την ανάγκη» για μια συνάντηση με τους γερμανούς βουλευτές, έγραψε ο Κάλεκ σε μήνυμά του που απευθύνεται στην επιτροπή, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα από το περιοδικό Σπίγκελ. Πρόσθεσε όμως ότι ο πελάτης του «είναι έτοιμος να συμβάλει στην αποσαφηνίση όλων των ερωτημάτων γραπτώς».

Στις αρχές Ιουνίου τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις της NSA είχαν ανακοινώσει ότι θα ήθελαν να ακούσουν όσα έχει να πει ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο στη Μόσχα.

Μάλιστα, οι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος σχεδίαζαν να πάνε οι ίδιοι στη ρωσική πρωτεύουσα για να συναντηθούν μαζί του.

Αντιθέτως, οι βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων, που ζητούσαν να πάει ο Σνόουντεν στο Βερολίνο και εν ανάγκη να του δοθεί άσυλο στη Γερμανία, είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμμετάσχουν σε αυτήν την «πολιτικοτουριστική εκδρομή», όπως τη χαρακτήρισε μια βουλευτής, η Μαρτίνα Ρένερ.