Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έγινε η δεύτερη περιφέρεια του πλανήτη που θρηνεί πια πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, περίπου δέκα ημέρες αφότου το τραγικό αυτό ορόσημο ξεπεράστηκε στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις χωριστές καταμετρήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters ως χθες Τρίτη περί τις 23:00 (ώρα Ελλάδας). Οι καταμετρήσεις αυτές βασίζονται στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Οι 29 χώρες της περιφέρειας έχουν καταγράψει πλέον συνολικά 500.818 θανάτους (επί συνόλου 15.320.568 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (559.334), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (352.478) και την Ασία (217.224). Η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν πάνω από τα μισά θύματα ολόκληρης της περιφέρειας (192.681 και 122.855, αντίστοιχα). Η Βραζιλία μόνη της συγκεντρώνει πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων· χθες Τρίτη ανακοίνωσε τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε ένα 24ωρο από τη 15η Σεπτεμβρίου, 1.111 νεκρούς.

Αξιωματούχοι στην περιφέρεια εκφράζουν ανησυχία, καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και οι εορτασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν νέα έξαρση των μολύνσεων, με τα συστήματα υγείας να κινδυνεύουν να φθάσουν στα όριά τους, όπως συνέβη στα μέσα της χρονιάς που οδεύει στο τέλος.

Η έναρξη εκστρατειών ανοσοποίησης σε κράτη της περιοχής, όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Αργεντινή, αποτελεί αχτίδα ελπίδας, αλλά η Βραζιλία — η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής — όπως και αρκετά άλλα κράτη της περιοχής μοιάζουν να δυσκολεύονται να βάλουν τις δικές τους προσπάθειες να εμβολιάσουν τους πολίτες τους στις ράγες.

Βραζιλία: Σχεδόν 59.000 κρούσματα και 1.111 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 58.718 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.111 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας που ανακοινώνει το υπουργείο μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων στην μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 192.681 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 7,6 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Μεξικό: 12.099 κρούσματα και 990 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.099 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 990 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 123.845 νεκρούς επί συνόλου 1.491.529 μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Ισημερινός: 478 κρούσματα και 6 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 478 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι έξι ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων να φθάνει επισήμως ως εδώ τους 9.447 νεκρούς επί συνόλου 210.236 μολύνσεων.

Ωστόσο το υπουργείο αναγνωρίζει πως ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας μάλλον είναι πιο κοντά στους 14.000 νεκρούς, καθώς 4.554 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί.

Οι αρχές αποδίδουν την αύξηση των μολύνσεων στην παραβίαση των συστάσεων για την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση, τις συναθροίσεις οικογενειών και φίλων την ημέρα των Χριστουγέννων.

Αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα Κίτο και στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ, αλλά και με την προοπτική να γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της χρονιάς, οι αρχές κήρυξαν εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 21η Δεκεμβρίου για 30 ημέρες.

Στο πλαίσιο της — τέταρτης κατά σειρά — κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο επέβαλε δεκαπενθήμερη απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία, απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών, τη μείωση κατά 50% των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν εμπορικά κέντρα και κατά 70% των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στους ταξιδιώτες που είχαν βρεθεί στη Βρετανία τις προηγούμενες 10 ημέρες, μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, στο ΗΒ.

Ωστόσο, ο Σεβάγιος τόνισε πως όλοι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τις χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει στο εξής να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά και να υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ αντιγόνων κατά την άφιξή τους. Το γρήγορο τεστ θα τους χορηγείται από το υπουργείο Υγείας.

Παναμάς: Συμφωνίες με 4 κατασκευάστριες εμβολίων για την αγορά 5,5 εκατ. δόσεων

Η κυβέρνηση του Παναμά υπέγραψε συμφωνίες με τέσσερις εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια για τον νέο κορονοϊό που προβλέπουν την αγορά συνολικά 5,5 εκατομμυρίων δόσεων, ποσότητας που επαρκεί για την ανοσοποίηση του 80% της χώρας της κεντρικής Αμερικής, δήλωσε χθες Τρίτη η Νάντια Πορσέλ, ανώτερο στέλεχος του παναμαϊκού υπουργείου Υγείας.

Δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech θα αρχίσουν να φθάνουν στη χώρα στις αρχές του 2021, διευκρίνισε η Πορσέλ κατά τη διάρκεια δηλώσεών της που αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Ως εδώ ο Παναμάς έχει καταγράψει 3.892 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 233.705 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Νότια Κορέα: Παρέμειναν πάνω από χίλια τα κρούσματα για 2η συνεχόμενη ημέρα, 20 θάνατοι σε 24 ώρες

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο παρέμειναν πάνω από το όριο των χιλίων για δεύτερη ημέρα, την ώρα που η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα προκειμένου να ελέγξει το επιλεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα 1.050 κρούσματα που διαγνώστηκαν, εκ των οποίων 1.025 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, αύξησαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην ασιατική χώρα σε 59.773, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA). Τα κρούσματα κυμαίνονται περί τα χίλια εδώ και μία εβδομάδα.

Άλλοι 20 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 879 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,47%.

Οι αρχές αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα επιβάλλουν τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα, πρακτικά κηρύσσοντας lockdown, το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε φυλακή στη νοτιοανατολική Σεούλ έφθασαν τα 771 μεταξύ των εγκλείστων και τα 21 μεταξύ των μελών του προσωπικού, ή τα 792 συνολικά, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα στα οποία εικονίζονται κρατούμενοι κρατώντας στα χέρια πλακάτ που αναγράφουν «σας παρακαλούμε, σώστε μας».

Σύμφωνα με την KDCA, ένας φυλακισμένος με υποκείμενο χρόνιο νόσημα υπέκυψε αυτή την εβδομάδα αφού παρουσίασε συμπτώματα της COVID-19.

Η έξαρση των μολύνσεων έχει φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κορεσμού των νοσοκομείων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 332 (+2 από την προηγουμένη).

Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν αναγκάστηκε να καταρτίσει νέους σχεδιασμούς, που προβλέπουν ταχύτερο εμβολιασμό των πολιτών, καθώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία για την αγορά δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της αμερικανικής Moderna.

Ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να εμβολιάσει τους νοτιοκορεάτες στρατιώτες που υπηρετούν μαζί με αυτούς των ΗΠΑ, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Πορτογαλία: Ξεπέρασαν τα 400.000 τα κρούσματα

Το όριο των 400.000 κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας έσπασε χθες η Πορτογαλία, μετά την καταγραφή 3.336 νέων μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση υγείας, το ίδιο χρονικό διάστημα 74 άνθρωποι υπέκυψαν στην Covid-19, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε 6.751.

Ο αριθμός των νοσηλειών κατέγραψε μικρή πτώση από την προηγούμενη μέρα, με 2.930 ανθρώπους να νοσηλεύονται με την Covid-19, ενώ 486 άνθρωποι βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 17 λιγότεροι από χθες.

Η Πορτογαλία ξεκίνησε την Κυριακή την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού.