Οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Αυστρίας θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή στο σλοβενικό κάστρο Μπρντο πρι Κράνιου στο πλαίσιο εμβάθυνσης του τριμερούς διαλόγου, μετά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Σλοβενίας Άλενκα Μπράτουσεκ, ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ΕΕ, τη νεανική απασχόληση και την ενεργό γήρανση.

Οι τρεις αρχηγοί κυβερνήσεων, οι οποίοι είχαν την πρώτη τους συνάντηση στο Γκρατζ της Αυστρίας, τον Αύγουστο του 2013, αναμένεται να ανταλλάξουν επίσης απόψεις για περιφερειακά ζητήματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας θα μεταβεί στη Σλοβενία, μετά από περιοδεία την Πέμπτη και την Παρασκευή στα Βαλκάνια, με σταθμούς τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Η περιοδεία του κ. Φάιμαν είναι επικεντρωμένη σε τρία σημεία: πρώτον την προώθηση της ειρήνης λίγο πριν από την επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεύτερον την επίσκεψη στους Αυστριακούς στρατιώτες που συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και βοήθησαν τους κατοίκους περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τρίτον τη στήριξη των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών που υλοποιούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η πρώτη τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αυστρίας μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ και επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας και το κοινό μέλλον των χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι συζητήσεις αφορούσαν την αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ΕΕ, τις επενδύσεις και την απασχόληση.