Κινητικότητα με επίκεντρο τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, που είχε εντοπιστεί αρχικά στη Βρετανία αλλά ξέφυγε και καταγράφηκε και σε τουλάχιστον άλλες τρεις χώρες εκδηλώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο ενημέρωση από τη γαλλική προεδρία.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, την ώρα που η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συναγερμό ο ΠΟΥ

Να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, όπως τόνισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Οργανισμός συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επιφυλακή για την μετάλλαξη του κορονοϊού, που ξέφυγε από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η μετάλλαξη αυτή εξαπλώνεται γρηγορότερα, αλλά δεν θεωρείται πιο θανατηφόρα.

Πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.