Μετωπική των κομμάτων στο κοινοβούλιο της Αγγλίας για την κυβερνητική πρόταση που φέρνει ραγδαίες αλλαγές στο σύστημα φιλοξενίας όσων αιτούνται άσυλο.

Η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει μια σειρά από στρατόπεδα χωρίς νερό και ρεύμα για τους πρόσφυγες ως αποτρεπτικό μέτρο για τους διακινητές.

Η αντιπολίτευση βλέπει πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του Home Office, που θα εφαρμοστούν από την Πρωτοχρονιά του 2021, «εκτεταμένες συνέπειες».

Το μέτρο προορίζεται να αποθαρρύνει τους διακινητές ανθρώπων, εκφράζονται ωστόσο φόβοι ότι θα δημιουργήσει έναν νέο τύπο πρόσφυγα, η αίτηση του οποίου δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί.

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Caroline Nokes, τόνισε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να επαναπατρίσει αυτούς τους πρόσφυγες, «χωρίς ωστόσο να έχει τον μηχανισμό να το κάνει».

Το υπουργείο απάντησε πως η φιλοξενία που προσφέρει η κυβέρνηση είναι «καλή». Οι διαξιφισμοί έρχονται τρεις μήνες μετά την κίνηση της κυβέρνησης να φτιάξει τον Σεπτέμβριο την πρώτη δομή για αιτούντες άσυλο μέσα σε παλιό στρατόπεδο στο Κεντ, όπου μεταφέρθηκαν 400 μετανάστες.

Η Nokes είπε στη Βουλή ότι το σχέδιο σκοπεύει να «στεγάσει τους αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς νερό».

«Ρώτησα τον υπουργό αν έχει στρατηγικό σχέδιο ή αν ελπίζει απλώς πως στεγάζοντας ανθρώπους σε μέρη που παραδέχεται ότι δεν θα προσφέρει περίθαλψη, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά;».

Εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε πως «60.000 άνθρωποι φιλοξενούνται ήδη» και η κυβέρνηση έχει σημειώσει «περήφανο ρεκόρ» στη βοήθεια όσων την έχουν ανάγκη.