Πενήντα εκατομμύρια ανύπαρκτες μάσκες N95 ήταν έτοιμοι να πουλήσουν δύο άντρες από το Τέξας σε κυβέρνηση ξένης χώρας, σύμφωνα με το FBI. Ο 55χρονος Arael Doolittle και ο 46χρονος Paschal Ngozi Eleanya, αμφότεροι κάτοικοι του Χιούστον, είχαν σκοπό να εξαπατήσουν την κυβέρνηση, την οποία δεν κατονομάζουν οι ομοσπονδιακοί, με μια κομπίνα που εκτιμάται στα 317 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι δύο άντρες θα έβαζαν στο χέρι 275 εκατ. δολάρια, ως προσωπική αμοιβή για την προμήθεια της ανύπαρκτης παρτίδας.

Το FBI ισχυρίζεται μάλιστα πως η ξένη κυβέρνηση είχε δεσμεύσει το ποσό, τη συναλλαγή έπιασαν ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ακύρωσαν πριν ολοκληρωθεί.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως η ξένη κυβέρνηση είναι η Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, παραθέτοντας πρόσφατα δικαστικά έγγραφα.

Οι ομοσπονδιακοί έπιασαν τον Doolittle την Παρασκευή και ο Eleanya παραδόθηκε την Τρίτη.

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες που μπορεί να τους φέρουν στη φυλακή ακόμα και για 25 χρόνια, αλλά και πρόστιμα της τάξης των 250.000 δολαρίων.

Ο εισαγγελέας Ryan K. Patrick ισχυρίζεται πως στην υπόθεση υπήρχαν και μεσάζοντες, οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν τις μάσκες σε πενταπλάσια αξία από την τρέχουσα τιμή της αγοράς.

Η έρευνα κρίθηκε μεγάλη επιτυχία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν συστήσει ειδική επιτροπή (COVID-19 Hoarding and Price Gouging Task Force) για τον έλεγχο των συναλλαγών που έχουν να κάνουν με προστατευτικό εξοπλισμό για τον κορονοϊό.