Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα να υπάρχει «ελεύθερη πρόσβαση» όλων των πιστών – εβραίων, μουσουλμάνων και χριστιανών – στους Άγιους Τόπους στην Ιερουσαλήμ στη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες στο προεδρικό μέγαρο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ο Πέρες δέχθηκε την πρόσκληση που του είχε κάνει ο πάπας χθες Κυριακή να προσευχηθεί για την ειρήνη από κοινού με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Βατικανό.

«Θα χαρούμε να προσευχηθούμε στο σπίτι μας ή στο δικός σας έπειτα από πρόσκλησή σας και σύμφωνα με τις επιθυμίες σας», δήλωσε ο Πέρες στον ποντίφικα. Ο Αμπάς είχε αποδεχθεί την πρόσκληση ήδη από χθες, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ, ο οποίος αναφέρθηκε στην 6η Ιουνίου ως πιθανή ημερομηνία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο ισραηλινό προεδρικό μέγαρο, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να σταματήσει «η βία και οι εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας» εναντίον ανθρώπων ή χώρων λατρείας στην Ιερουσαλήμ μετά το πρόσφατο κύμα βανδαλισμών από Εβραίους εναντίον χριστιανικών και μουσουλμανικών τόπων λατρείας.

«Οι Άγιοι Τόποι δεν είναι μουσεία ή μνημεία για τους τουρίστες, αλλά χώροι όπου οι κοινότητες των πιστών ζουν την πίστη τους, τον πολιτισμό τους, τις πρωτοβουλίες της φιλευσπλαχνίας. Πρέπει λοιπόν να τους διαφυλάσσουμε αιωνίως στην ιερότητά τους, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο την κληρονομία του παρελθόντος αλλά επίσης και τους ανθρώπους που τους επισκέπτονται σήμερα και θα τους επισκεφθούν στο μέλλον», υπογράμμισε ο πάπας.

Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη για τρία δισεκατομμύρια πιστούς –χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους. Όμως επιβάλλονται περιορισμοί στην πρόσβαση κυρίως στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης.

«Ας λάμψει πλήρως η παγκόσμια θρησκευτική και πολιτιστική αξία της Ιερουσαλήμ σαν θησαυρός για όλη την ανθρωπότητα! Πόσο ωραίο είναι όταν προσκυνητές και κάτοικοι μπορούν να έχουν ελεύθερα πρόσβαση στους Άγιους Τόπους και να συμμετέχουν στους εορτασμούς!», είπε πάπας Φραγκίσκος.

Επαναλαμβάνοντας την καταδίκη «του αντισημιτισμού σε όλες του τις πιθανές μορφές», ο ποντίφικας κατήγγειλε τον βανδαλισμό «και τις διαδηλώσεις μισαλλοδοξίας εναντίον ανθρώπων ή χώρων λατρείας των εβραίων, των χριστιανών και των μουσουλμάνων».

Ο Πέρες και ο πάπας, που διατηρούν πολύ καλές σχέσεις, είχαν μια μακρά ιδιωτική συνομιλία και φύτεψαν μαζί μια ελιά, σύμβολο της ειρήνης, στον κήπο του προεδρικού μεγάρου.

«Γνωρίζετε ότι προσεύχομαι για εσάς και γνωρίζω ότι προσεύχεστε για εμένα», πρόσθεσε ο πάπας Φραγκίσκος.