Σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ευρωσκεπτικιστές ενισχύθηκαν, σε άλλες πήραν προβάδισμα τα ακραία κόμματα. Διαφορές καταγράφονται και στα ποσοστά προσέλευσης. Βάσει όλων αυτών, αλλά και άλλων αποτελεσμάτων ο καθηγητής Κλάους Γκετς τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ψήφισαν με εθνικά κριτήρια.

Την επομένη των ευρωεκλογών η Ε.Ε. παρουσιάζει ανομοιογενή εικόνα. Σε ορισμένες χώρες-μέλη ενισχύθηκε η ακροδεξιά, σε άλλες η αριστερά, ενώ σε άλλες οι ευρωσκεπτικιστές. Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle o καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Μονάχου Κλάους Γκετς αποτιμά τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών: «Νομίζω ότι η ανομοιογενής εικόνα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ψήφισαν με γνώμονα εθνικά κριτήρια. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν πανευρωπαϊκές πολιτικές τάσεις, πανευρωπαϊκά κόμματα ή ακόμα και κάτι σαν ένα πανευρωπαϊκό κομματικό σύστημα. Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη ότι σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ διαπιστώνουμε διαφορετικές πολιτικές τάσεις».

Προσέγγιση Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος;

Μεγάλες διαφορές καταγράφηκαν στην κάθε χώρα και στα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες. Σε κάποιες, ιδίως τις μικρότερες, κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε άλλες, όπως στη Γερμανία, σημειώθηκε αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με προηγούμενες ευρωεκλογές. Ο γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι παρά τις όποιες ελπίδες οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν συνέβαλαν σε μεγαλύτερη προσέλευση του εκλογικού σώματος στις κάλπες: «Στα ποσοστά προσέλευσης στη Γερμανία οι υποψήφιοι έπαιξαν ρόλο, σε κάποιο βαθμό. Ο Μάρτιν Σούλτς ως υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επειδή μιλά Γερμανικά και έτσι ήταν παρών στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία. Στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία όμως οι υποψήφιοι δεν έπαιξαν σχεδόν κανένα ρόλο».

Με την ψήφο τους οι ευρωπαίοι πολίτες ενίσχυσαν τους ευρωσκεπτικιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για τις επιπτώσεις που έχει θα το γεγονός αυτό στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου ο καθηγητής Κλάουτς Γκετς είπε: «Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αναγκαστούν να προσεγγίσουν περισσότερο το ένα το άλλο. Θα το διαπιστώσουμε όταν τις επόμενες μέρες το ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να εκλέξει πρόεδρο της Κομισιόν. Μόνο αν Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα συμφωνήσουν σε ένα υποψήφιο θα μπορέσουν να εκλέξουν πρόεδρο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.