Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών άφησε ο πατριάρχης Ειρηναίος από επιπλοκές του κορονοϊού. Τριήμερο πένθος κηρύχτηκε στη Σερβία για τον θάνατό του, με την κηδεία του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας να είναι προγραμματισμένη την ερχόμενη Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

Οι καμπάνες στους ορθόδοξους ναούς στη Σερβία χτυπούν πένθιμα ενώ από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος του χιλιάδες πιστοί προσέρχονται για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του. Ο πατριάρχης Ειρηναίος έδινε μάχη με το κορονοϊό από τις 4 Νοεμβρίου, όταν βρέθηκε θετικός στον ιό και εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Η κατάσταση της υγείας του μέχρι προχθές ήταν σταθερή και δεν ενέπνεε ανησυχία. Χθες, ωστόσο, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και ο πατριάρχης διασωληνώθηκε. Παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών, μεταξύ των οποίων ήταν και Ρώσοι γιατροί που έφτασαν ειδικά γι’ αυτόν τον λόγο στη Σερβία, δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή και κατέληξε, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, στις 7:07 τοπική ώρα, το πρωί.

Καθήκοντα πατριάρχη μέχρι την εκλογή νέου προκαθημένου της σερβικής Εκκλησίας θα ασκεί ο αρχαιότερος σε ηλικία ιεράρχης, που είναι ο μητροπολίτης Βοσνίας, Χρυσόστομος.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του πατριάρχη Ειρηναίου. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς όπως και οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων γειτονικών χωρών.

Ο πατριάρχης Ειρηναίος εξελέγη επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Ιανουάριο του 2010. Ήταν αρχιερέας ήπιων τόνων προσπαθώντας να δημιουργήσει μία Εκκλησία που θα βρίσκεται σε συνεχή και άμεση επαφή με τους πιστούς. Δεν παρέλειπε ωστόσο να παρεμβαίνει και σε πολιτικά ζητήματα. Αν και ο ίδιος δήλωνε υποστηρικτής της ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε., πολλές φορές επέκρινε τη στάση των Βρυξελλών ζητώντας να επιδεικνύεται ευαισθησία και σεβασμός προς τους Σέρβους κατά τη διαχείριση των εθνικών τους ζητημάτων.

Επικριτικός εμφανίζονταν και για τη στάση που τηρεί η Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία και επιδίωκε τη στενότερη σχέση του Βελιγραδίου με τη Μόσχα. Στα εκκλησιαστικά ζητήματα που απασχολούν την ορθοδοξία, υποστήριζε κυρίως τις θέσεις του ρωσικού Πατριαρχείου. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ουκρανίας επέκρινε έντονα τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας παραβίαση των αρχών και των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Στα θρησκευτικά ζητήματα τάσσονταν υπέρ της πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.