Στους δέκα ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα οι ισλαμιστές Σεμπάμπ στο κοινοβούλιο της Σομαλίας, στο κέντρο του Μογκαντίσου, με ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και με μια ομάδα βομβιστών αυτοκτονίας.

Οι Σεμπάμπ, μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης της Σομαλίας, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή. «Το αυτοαποκαλούμενο κοινοβούλιο της Σομαλίας είναι στρατιωτική ζώνη. Οι μαχητές μας πήγαν να εκτελέσουν μια ιερή αποστολή. Θα δώσουμε μια πλήρη εικόνα μετά το τέλος της επιχείρησης», είπε ο εκπρόσωπός τους, Αμπντουλαζίζ Άμπου Μούσαμπ.

Η επίθεση ξεκίνησε γύρο στο μεσημέρι, τοπική ώρα, και πήρε τέλος μετά από τέσσερις ώρες, χάρη στην επέμβαση των σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας και ανδρών της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιος επίσημος απολογισμός όμως αστυνομικές και κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλοί από τους δράστες.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 20. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δύο βουλευτές τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη μπροστά στο κοινοβούλιο. Το κτίριο, όπου εκείνη τη στιγμή ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί βουλευτές, δέχτηκε στη συνέχεια την εισβολή των μαχητών των Σεμπάμπ που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Ακολούθησαν πολλές, μικρότερες εκρήξεις ενώ επί μία ώρα ακούγονταν και σφοδρά πυρά.

Οι Σεμπάμπ έχουν πολλές φορές εξαπολύσει επιθέσεις αυτοκτονίας στη Μογκαντίσου. Πριν από περίπου δύο χρόνια απωθήθηκαν από την πρωτεύουσα κι έκτοτε κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, τόσο στη Σομαλία όσο και στη γειτονική Κένυα όπου τον Σεπτέμβριο του 2013 σφαγιάστηκαν 67 άνθρωποι στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι.