«Υπερβολικά φεντεραλιστές» φαίνεται πως θεωρεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον του δύο επικρατέστερες υποψήφιους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με δύο πηγές, θα ασκήσει πιέσεις στους άλλους ηγέτες της Ε.Ε. να τους απορρίψουν και θα τους καλέσει να εξετάσουν το ενδεχόμενο στήριξης άλλων υποψηφίων.

Οι πηγές, οι οποίες διατήρησαν την ανωνυμία τους αλλά γνωρίζουν τις απόψεις του Κάμερον, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός αντιτίθεται τόσο στην υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Μάρτιν Σουλτς, του Γερμανού σοσιαλιστή και προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι πραγματικά σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι προσανατολισμένος στις μεταρρυθμίσεις. Εκείνος (ο Κάμερον) θα συνομιλήσει με τους ηγέτες της Ε.Ε. σχετικά με τους άλλους υποψηφίους», επισήμανε μία από τις πηγές.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. σε περίπτωση επανεκλογής του τον επόμενο χρόνο και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα «Ναι ή Όχι στην παραμονή στην Ε.Ε.» μέχρι το τέλος του 2017.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες μία πρώτη συνάντηση σχετικά με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με άλλα ανώτατα αξιώματα στην ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Reuters, το έργο του Κάμερον δεν θα είναι εύκολο. Για παράδειγμα, ο Γιούνκερ υποστηρίζεται θερμά από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Επίσης, ο Κάμερον επιθυμεί διακαώς να διασφαλίσει ότι για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποφασίσουν οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. -όπως συνέβαινε έως τώρα- και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενδεχομένως ο Κάμερον να επιχειρήσει να συγκεντρώσει στήριξη υπέρ ενός ή περισσοτέρων υποψηφίων, αγνώστων μέχρι στιγμής, στη Σουηδία στις αρχές του επόμενου μήνα, όπου θα συζητηθούν τα θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ την επόμενη πενταετία και όπου αναμένεται να παραστούν τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η προτίμηση του Κάμερον για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει μυστήριο. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ και Βρετανοί έχουν στο παρελθόν αναφέρει το όνομα της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, που ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες και είναι, μεταξύ άλλων, πιθανή υποψήφια.