Η κατάσταση με τις πλημμύρες στη Σερβία εξακολουθεί να είναι κρίσιμη κυρίως σε περιοχές που διασχίζει ο ποταμός Σάβα.

Τα αναχώματα στις πόλεις Σάμπατς, Μπάριτς και Σρέμσκα Μίτροβιτσα άντεξαν και τώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς «αρχίζει η μάχη για να σωθεί το Βελιγράδι».

Στην πρωτεύουσα, χιλιάδες εθελοντές τοποθετούν αμμόσακους κατά μήκος του ποταμού Σάβα, στα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης. Η κάτω πόλη, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ο χώρος όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα σημεία.

Το κύμα υδάτων, που θα απειλήσει την πρωτεύουσα, αναμένεται την Τετάρτη όταν τα νερά από τις περιοχές που πλημμύρισαν θα έχουν υποχωρήσει στην κοίτη του ποταμού.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο απολογισμό για τα θύματα, που έκανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την σημερινή, ανοιχτή, συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, έχουν καταγραφεί 5 θάνατοι από τις πλημμύρες και ένα άτομο αγνοείται. Ο κ. Βούτσιτς επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός, ενδεχομένως, θα αυξηθεί όταν θα υποχωρήσουν τα νερά και θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της κατάστασης.

Επίσημα ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 24.352 άνθρωποι, πλημμύρισαν 2260 κτίρια και άλλα 763 είναι ακατάλληλα για χρήση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην πόλη Ομπρένοβατς η οποία πλημμύρισε ολοσχερώς.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος από την εμφάνιση επιδημιών στις πλημμυρισμένες περιοχές. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όταν θα υποχωρήσουν τα νερά θα γίνει απολύμανση των σπιτιών που πλημμύρισαν και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Η ηλεκτροδότηση σε κάποιες περιοχές της δυτικής Σερβίας αποκαταστάθηκε υπάρχει ωστόσο κίνδυνος για το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μία από τις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας ενώ απειλείται από τα νερά του Δούναβη και το δεύτερο σε ισχύ θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «Κοστόλατς» που βρίσκεται 95 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.