Μια δημοσιογράφος μέσου ενημέρωσης που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, η οποία κρατούνταν εδώ και πέντε μήνες με κατηγορίες για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία», απελευθερώθηκε και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο στη διάρκεια της δίκης της, η οποία άρχισε σήμερα.

Η Μουγεσέρ Γιλντίζ, συντονίστρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου OdaTV στην τουρκική πρωτεύουσα, και ο Ισμαήλ Ντουκέλ, εκπρόσωπος του Tele1 TV στην Άγκυρα, είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο έπειτα από άρθρα για τον ρόλο που διαδραματίσθηκε από την Τουρκία στις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Ντουκέλ είχε αφεθεί σύντομα ελεύθερος, όμως η Γιλντίζ είχε παραμείνει κρατούμενη.

Το δικαστήριο έδωσε σήμερα εντολή να απελευθερωθεί η δημοσιογράφος και της επέβαλε απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια, μια απαγόρευση που έχει επίσης επιβληθεί στον Ντουκέλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο P24 που ειδικεύεται σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι είχαν αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Συρία «με σκοπό τη στρατιωτική κατασκοπεία».

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης τους ορίσθηκε για τις 6 Ιανουαρίου.

Η Γιλντίζ κατηγορείται ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο έχει συλληφθεί επίσης, σχετικά με τα τουρκικά στρατιωτικά σχέδια στη Λιβύη.

Τον Σεπτέμβριο, πέντε δημοσιογράφοι καταδικάσθηκαν επειδή έγραψαν ένα άρθρο για την κηδεία ενός φερόμενου πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών που σκοτώθηκε στη Λιβύη.

Ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς σε μερικούς οι ποινές επιβλήθηκαν με αναστολή ενώ άλλοι πήραν αναστολή μέχρι να εκδικασθεί η έφεσή τους.

Η Τουρκία κατηγορείται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους και κλείνοντας μέσα ενημέρωσης.

Η χώρα κατατάσσεται στην 157η θέση μεταξύ 180 όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στον σχετικό κατάλογο που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.