Επτά ακόμη άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί το Σάββατο μετά την κατολίσθηση σε ένα παράνομο χρυσωρυχείο στην Κάουκα της Κολομβίας, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών μέχρι στιγμής στους 10. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν 6 ακόμα ανθρώπους που αγνοούνται.

«Σήμερα ανακαλύψαμε 7 νεκρούς. Τέσσερις εξ αυτών είναι άνδρες και 3 γυναίκες. Έξι ακόμα αγνοούνται», δήλωσε ο Χουάν Σαντοβάλ, διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Άμυνας της Κάουκα.

Τα πτώματα βρέθηκαν στην περιοχή όπου οι διασώστες ελπίζουν να ανακαλύψουν περισσότερους αγνοούμενους. «Όλοι οι φορείς συνεργάστηκαν για αυτή την επιχείρηση», δήλωσε ο Σαντοβάλ.

Τα τρία πρώτα πτώματα ανακαλύφθηκαν λίγο μετά την κατολίσθηση, η οποία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αγροτική πόλη Σανταντέρ δε Κιλιτσάο. Οι σοροί των χρυσωρύχων ανασύρθηκαν από βάθος που ξεπερνούσε τα 20 μέτρα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ομάδες διάσωσης επιχειρούν με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών να ανακτήσουν τους υπόλοιπους αγνοούμενους, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές θεωρούνται νεκροί.

Μια πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ορυχείων και Μεταλλείων έκανε λόγο για 66 δυστυχήματα από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2013, με 71 νεκρούς και 51 τραυματίες. Συνολικά στην Κολομβία λειτουργούν 14.357 μεταλλεία και ορυχεία, εκ των οποίων το 56% δεν έχει εξασφαλίσει άδεια από της αρχές.

Η δραστηριότητα στα μεταλλεία και στα ορυχεία συνεισέφερε 2,3% του ΑΕΠ της Κολομβίας το 2012, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

(φωτογραφία αρχείου)