Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου πρότεινε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι, σε συνάντηση με τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Θάτσι πρότεινε τη συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στη διάρκεια σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με θέματα τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου και τις εκλογές που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα.

Τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο ανήγγειλε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι σημειώνοντας ότι αυτό προβλέπει συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος με την αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου.

Ο κ. Κούτσι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εξπρές» της Πρίστινας, εξήγησε ότι η οριστική απόφαση για τη διεξαγωγή εκλογών θα ληφθεί μετά την ψηφοφορία, την ερχόμενη Δευτέρα, στη Βουλή για τη συγκρότηση ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό TV Klan ότι αν χαθεί η στιγμή και δεν υιοθετηθεί η απόφαση από τη Βουλή του Κοσόβου την προσεχή Δευτέρα, τότε το Κόσοβο θα περιμένει χρόνια για να συγκροτήσει στρατό, επειδή ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων θα είναι διαφορετικός.

Ο κ. Θάτσι διευκρίνισε ότι η ψηφοφορία για τις ένοπλες δυνάμεις και το ζήτημα της διατήρησης των εξασφαλισμένων εδρών για τις μειονότητες στη Βουλή είναι δύο ξεχωριστά θέματα.

«Δεν συνδέεται η ψηφοφορία για τις ένοπλες δυνάμεις με τις έδρες των μειονοτήτων. Όσον αφορά το θέμα των εδρών, είδα ότι και ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι είναι υπέρ της διατήρησής τους, οπότε θα δούμε. Δεν μου είναι γνωστό τι έχει η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου εναντίον των μειονοτήτων» ανέφερε ο κ. Θάτσι, τονίζοντας ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να υιοθετηθούν τα σχέδια νόμου που είναι στην ημερήσια διάταξη και στη συνέχεια να διαλυθεί η Βουλή, ώστε στις 8 Ιουνίου να διεξαχθούν εκλογές.