Χιλιάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία ως το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν τη μνήμη της εκλιπούσας προοδευτικής δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και να διαμαρτυρηθούν κατά της προσπάθειας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εσπευσμένη αντικατάστασή της από την συντηρητική δικαστή Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει ψηφοφορία στις 22 Οκτωβρίου για τον διορισμό της συντηρητικής δικαστού και ένθερμης καθολικής Μπάρετ, εν μέσω ενστάσεων των Δημοκρατικών για τη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού της τόσο κοντά στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει και έχουν επιλέξει ανάμεσα στον Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Οι διαδηλώτριες που μετείχαν στην Πορεία των Γυναικών εξέφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνονται έτοιμοι να επικυρώσουν τον διορισμό της Μπάρετ λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης για τον δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ, τον οποίο είχε επιλέξει ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, περισσότερο από έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Το γεγονός είναι ότι είμαστε ισχυρές και φοβούνται», δήλωσε η Σόνια Σπου, διευθύντρια εκστρατειών περί αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στην UltraViolet, μια φεμινιστική ομάδα άσκησης πιέσεων, η οποία ήταν μια από τις ομιλήτριες στην διαδήλωση. «Βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και το ξέρουν και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την τελική γροθιά».

Η φιλελεύθερη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών δικαστής Γκίνσμπεργκ πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η 49χρονη Προύντενς Σάλιβαν από περιοχή του Ιλινόι κοντά στο Σικάγο και η αδελφή της, η 47χρονη Κέλι Πάντζετ, από την Φλόριντα ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Ουάσιγκτον για να μετάσχουν στην Πορεία των Γυναικών.

«Είχαμε απώλειες από την COVID-19 και έχουμε συγκρουστεί με μέλη της οικογένειάς μας για το θέμα του ρατσισμού, για το Black Lives Matter», δήλωσε η Σάλιβαν. «Επομένως η πορεία αυτή ήταν μια καλή επένδυση», υπογράμμισε.

Η Σάλιβαν πρόσθεσε ότι αυτή και ο σύζυγός της, ένας ειδικός στην πληροφορική, εξετάζουν τις επιλογές που έχουν για να μετακομίσουν στο εξωτερικό αν ο Τραμπ επανεκλεγεί.

Οι διαδηλώτριες πραγματοποίησαν πορεία στην Ουάσιγκτον ως το Ανώτατο Δικαστήριο. Εκατοντάδες πορείες και διαδηλώσεις προγραμματίζονταν επίσης στην διεύθυνση https://map.womensmarch.com/?eventType=oct-17-march να διεξαχθούν σε δημαρχεία, πάρκα και μνημεία σε όλη τη χώρα.

Στις ακροάσεις στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού της, η Μπάρετ απέφυγε ερωτήματα για τις προεδρικές εξουσίες, την άμβλωση –στην οποία η ίδια προσωπικά αντιτίθεται–, την κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα ψήφου και το Obamacare, λέγοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει επειδή υποθέσεις που αφορούν τα ζητήματα αυτά μπορεί να έρθουν ενώπιον του δικαστηρίου.

Αν επικυρωθεί ο διορισμός της στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι συντηρητικοί θα έχουν πλειοψηφία 6-3.

Στη Νέα Υόρκη, όπου προβλέπονταν πέντε διαφορετικές διαδηλώσεις, περίπου 300 διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ουάσιγκτον Σκουέρ, κρατώντας πανό υποστήριξης στον Τζο Μπάιντεν.

«Είναι πραγματικά σημαντικό που βρισκόμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ψηφίσει κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της μισογυνικής πολιτικής του», δήλωσε η Ιβόν Σάκλτον, η οποία είχε έρθει από το Όλμπανι, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Απειλούνται τα θεμελιώδη δικαιώματά μας από αυτόν τον πρόεδρο και αυτήν την κυβέρνηση, το δικαίωμά μας στην άμβλωση δέχεται επίθεση», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας μια «κατάχρηση εξουσίας» από τον πρόεδρο.

Στο Μπρούκλιν, την γενέτειρα της εκλιπούσας δικαστού Γκίνσμπεργκ, περίπου 400 γυναίκες μετείχαν σε διαδήλωση.

«Η διαδήλωση αυτή γίνεται πραγματικά για να τιμήσουμε την κληρονομιά της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ και να αντιταχθούμε στον διορισμό της αντικαταστάτριάς της, την ώρα που οι εκλογές έχουν ήδη αρχίσει» με την διαδικασία της ψηφοφορίας εκ των προτέρων, σημείωσε η Λία Μίνκοφ, η διοργανώτρια της συγκέντρωσης αυτής.

«Θέλω να σκεφτεί ο κόσμος ότι μπορεί ακόμη να κάνει τη διαφορά αυτές τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε ενώ απομένουν μόλις 17 μέρες από τις προεδρικές εκλογές.