Για «προσβολή στη δικαιοσύνη» έκανε λόγο σήμερα ο ανώτατος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντιέ αναφερόμενος στην καταδίκη του σε θάνατο μαζί με περίπου 700 συγκατηγορούμενους σε μια μαζική δίκη στην Αίγυπτο που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και επανέλαβε τη θέση του ότι η ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό ήταν «πραξικόπημα».

Τη Δευτέρα, δικαστήριο της πόλης Μίνια καταδίκασε σε θάνατο τον Μοχάμεντ Μπαντίε, όπως και 682 συγκατηγορούμενούς του, υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, ένα μήνα αφού ανακοίνωσε παρόμοια καταδίκη για ακόμη 500 ισλαμιστές.

Οι καταδικασθέντες δικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε μια βίαιη διαδήλωση στη Μίνια στις 14 Αυγούστου, η οποία κατέληξε στον θάνατο τουλάχιστον ενός αστυνομικού, ενώ την ίδια ημέρα αστυνομικοί και στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 700 ισλαμιστές διαδηλωτές στο Κάιρο.

«Δεν ήμουν καν παρών στη δίκη αυτή και παρόλα αυτά καταδικάστηκα σε θάνατο, μαζί με χίλιους ακόμη», δήλωσε ο Μπαντίε στο δικαστήριο του Καΐρου όπου δικάζεται μαζί με τον Μόρσι και δεκάδες άλλα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για μια απόδραση από τη φυλακή το 2011. Όπως και σε άλλες δίκες εναντίον τους ο Μπαντίε και ο Μόρσι κινδυνεύουν, αν κριθούν ένοχοι, να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών.

Χαρακτηρίζοντας την καταδίκη του «προσβολή στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη» ο Μπαντίε, που βρισκόταν πίσω από τα διπλά κάγκελα σε ένα κλουβί στη δικαστική αίθουσα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της σχολής της αστυνομίας στο Κάιρο, κατήγγειλε για μία ακόμη φορά «μια έκτακτη δικαστική διαδικασία» από τους δράστες «του πραξικοπήματος» κατά του Μόρσι.