Τη στήριξή της στην ομιλία του Γερμανού προέδρου σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην Τουρκία, η οποία εκφωνήθηκε στην Άγκυρα, εξέφρασε σήμερα η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας. Η ομιλία Γκάουν επικρίθηκε χθες έντονα από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για ανάμιξη στις υποθέσεις της χώρας του.

Ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ «εκφώνησε μια πολύ ισορροπημένη ομιλία», δήλωσε ο Κενάν Κολάτ, πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία (TGD), ενός από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες, Τρίτη, μια τετραήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, είχε επικρίνει χωρίς περιστροφές την επίθεση της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης εναντίον των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και του Τύπου, καθώς και την αντιπαράθεσή της με το δικαστικό μηχανισμό.

Οι επικρίσεις αυτές απορρίφθηκαν κατηγορηματικά χθες από τον Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε μια ανάμιξη στις υποθέσεις της χώρας του.

Σε κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild, o γνωστός στην Τουρκία δημοσιογράφος Ερτουγκρούλ Οζκιόκ υπερασπίσθηκε επίσης τον Γερμανό πρόεδρο: «Ο Γκάουκ ταρακούνησε την Τουρκία», έγραψε, εκτιμώντας πως ο Γερμανός πρόεδρος είπε αυτό που σκέφτονται τουλάχιστον οι μισοί Τούρκοι.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία στις 24 Μαΐου στην Κολωνία (δυτική Γερμανία), σε μια τεράστια αίθουσα συναυλιών. Στα τέλη Απριλίου, το περιβάλλον του τούρκου προέδρου είχε ήδη δηλώσει πως ο Ερντογάν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου, σχεδιάζει να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, για να απευθυνθεί σε εκπατρισμένους τούρκους ψηφοφόρους.

Η χώρα αυτή φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα εκτός Τουρκίας, με περίπου τρία εκατομμύρια μέλη, μεγάλος αριθμός των οποίων έχει γεννηθεί στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Bild και BZ, οι Τούρκοι που κατοικούν στη Γερμανία θα μπορούν να ψηφίζουν σε επτά πόλεις: το Βερολίνο, το Ανόβερο, το Ντίσελντορφ, το Έσεν, τη Φραγκφούρτη, την Καρλσρούη και το Μόναχο. Στο Βερολίνο, σύμφωνα με το DPA, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Γερμανία ζήτησε την έγκριση για να χρησιμοποιηθεί για την ψηφοφορία το Ολυμπιακό Στάδιο.