Δημοσίευμα των New York Times πως ένας Τούρκος αποστάτης, που ισχυρίστηκε ότι είναι πράκτορας, είχε την εντολή να σκοτώσει Αυστριακό πολιτικό με κουρδική καταγωγή.

«Ο Τούρκος αποστάτης αναφέρει ότι διατάχθηκε να σκοτώσει πολιτικό στην Αυστρία», αναφέρει ο τίτλος των New York Times.

«Ένα απόγευμα τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας που υποστήριξε ότι είναι Τούρκος πράκτορας μπήκε σε αστυνομικό τμήμα στην Βιέννη. Η κατάθεσή του ήταν εκρηκτική: Ο άνδρας αυτός είπε πως είχε την εντολή να σκοτώσει έναν Κουρδοαυστριακό πολιτικό, κάτι που δεν ήθελε να κάνει και ζήτησε αστυνομική προστασία», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια η μεγάλη Αμερικανική εφημερίδα προσθέτει: «Είπε επίσης ότι είχε εξαναγκαστεί να ψευδομαρτυρήσει ώστε να καταδικαστεί ένας υπάλληλος του Αμερικανικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Εάν αληθεύουν, οι ισχυρισμοί του άνδρα αυτού, ο οποίος έδωσε το όνομα Feyyaz Ozturk, δίνουν νέα στοιχεία για το πόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι προετοιμασμένος να κυνηγήσει τους αντιπάλους του».

Τα όσα είπε ο φερόμενος ως πράκτορας βρίσκονται στη διάθεση της New York Times και τονίζεται πως η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στην υπόθεση του Μετίν Τοπούζ, ο οποίος εργαζόταν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κωνσταντινούπολή.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Karl Nehammer, δήλωσε στους NYT πως: «το παίρνουμε πολύ σοβαρά», αλλά δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες καθώς η έρευνα συνεχίζεται

Από την πλευρά της η εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας σε μια δήλωση που διανεμήθηκε από το γραφείο Τύπου, ότι η υπόθεση ήταν τόσο ευαίσθητη που «ταξινομήθηκε».

Η υπουργός Μετανάστευσης, Susanne Raab, ανέφερε: «η Αυστρία έχει γίνει στόχος της τουρκικής κατασκοπείας. Το μακρύ χέρι του Ερντογάν φτάνει μέχρι τη Βιέννη».