Θα διαλυθεί η 25η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών του ουκρανικού στρατού, μια μονάδα της οποίας παρέδωσε χθες, Τετάρτη, τα όπλα σε εξεγερμένους φιλορώσους αυτονομιστές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Ο Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ενώπιον του κοινοβουλίου πως αυτή η μονάδα, «οι στρατιωτικοί της οποίας επέδειξαν δειλία και κατέθεσαν τα όπλα, θα διαλυθεί, και οι υπεύθυνοι αυτής της πράξης θα λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστηρίων».

Χθες, Τετάρτη, μια φάλαγγα της 25ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών του Δνειπεροπετρόφσκ, η οποία συμμετείχε στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που εξαπολύθηκε από τις φιλοευρωπαϊκές αρχές του Κιέβου εναντίον των φιλορώσων εξεγερμένων που πήραν τον έλεγχο δημόσιων κτιρίων και μιας τοποθεσίας στην ανατολική Ουκρανία, αναχαιτίσθηκε από διαδηλωτές καθώς προχωρούσε προς την πόλη Σλαβιάνσκ.

Ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν έξι από τα τεθωρακισμένα της φάλαγγας. Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, η υπόλοιπη φάλαγγα, δηλαδή 15 τεθωρακισμένα, μπόρεσε να αποχωρήσει αργά χθες το βράδυ ανακρούοντας πρύμναν. Όμως οι στρατιώτες αναγκάσθηκαν προηγουμένως να παραδώσουν τα όπλα τους που δεν χρησιμοποίησαν, καθώς και τα πυροβόλα των τεθωρακισμένων.

Από την ουκρανική Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας (SBU) στο Κίεβο έγινε εξάλλου γνωστό πως η Ουκρανία έχει υπό κράτηση περίπου 10 ρώσους πολίτες, που όλοι τους έχουν παρελθόν σε υπηρεσίες πληροφοριών.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σχόλια που έκανε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την έκταση της ρωσικής ανάμιξης στην ουκρανική κρίση, μια εκπρόσωπος της SBU δήλωσε: «Έχουμε περίπου 10 Ρώσους, με ρωσικά διαβατήρια, που βρίσκονται υπό κράτηση».

«Όλοι τους έχουν εμπειρία στη συγκέντρωση πληροφοριών», είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας πως τα πρόσωπα αυτά ανακρίνονται.