Μπορεί ο Τραμπ να αρνήθηκε να δεσμευτεί για ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το έκανα  ωστόσο άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, παίρνοντας αποστάσεις από τη στάση του Αμερικανού προέδρου.

O ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μιτς Μακόνελ, αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι αποκήρυξαν χθες, Πέμπτη, την άρνηση του Τραμπ.

Οι ίδιοι διαβεβαίωσαν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε προχθές, Τετάρτη, να δεσμευτεί για μία ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, απαντώντας σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου, και δήλωσε ότι αναμένει πως το ζήτημα της εκλογικής του μάχης με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν θα επιλυθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η συζήτηση του Αμερικανού προέδρου με τους δημοσιογράφους προκάλεσε κλίμα οργής και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έσπευσαν να τηρήσουν αποστάσεις από τον Τραμπ.

«Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί την 20η Ιανουαρίου. Θα υπάρξει μία ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792» ανέφερε ο Μακόνελ με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, ο Μακόνελ δεν άσκησε άμεση κριτική στο πρόσωπο του Τραμπ.

Αργότερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι δήλωσε πως «ο πρόεδρος θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας».