Η ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα, Σάμουελ Ζμπόγκαρ τονίζοντας ότι το δικαστήριο θα συσταθεί ή υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την έγκριση της Βουλής του Κοσόβου, ή σε περίπτωση που η Πρίστινα απορρίψει την πρόταση, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Ζμπόγκαρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε» δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο για το Κόσοβο η Βουλή να αποδεχθεί τη συγκρότηση του δικαστηρίου, επειδή το δικαστήριο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του συστήματος δικαιοσύνης του Κοσόβου και ένα τμήμα του, στο οποίο θα εδρεύουν διεθνείς δικαστές θα είναι σε κάποιο από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η άλλη επιλογή είναι ένα δικαστήριο που θα ιδρυθεί από τα Ηνωμένα Έθνη κι αυτό θα σήμαινε μία «ατέρμονη διαδικασία στα χέρια» του διεθνούς οργανισμού, είπε ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο.

Ο Ζμπόγκαρ σημείωσε ότι στην ΕΕ αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι για το Κόσοβο να βρεθεί αντιμέτωπο με την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.

«Αυτό που είναι σημαντικότερο είναι ότι το δικαστήριο θα ασχοληθεί με μεμονωμένες υποθέσεις και με κανέναν τρόπο δεν στρέφεται εναντίον του Κοσόβου ή του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» υποστήριξε ο κ. Ζμπόγκαρ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι βουλευτές της Βουλής του Κοσόβου θα πατήσουν το κουμπί «ναι» και θα κατανοήσουν ότι με το να πουν »ναι» ή «όχι» το ζήτημα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο, αν ψηφίσουν «ναι» το Κόσοβο θα πάρει τη διαδικασία στα χέρια του. Το Κόσοβο θα απαιτήσει από τον διεθνή παράγοντα να αποσαφηνίσει απλά αυτό το ζήτημα», επισήμανε