Με την αποψινή τελετή στο Λευκό Οίκο ολοκληρώνεται ένας κύκλος εορταστικών εκδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

O Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να επαναλάβουν την στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες της Ελλάδας για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με χθεσινή γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος «δεσμεύτηκε διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία».

Οι κ.κ. Ομπάμα και Μπάιντεν υποδέχτηκαν τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο είχαν ιδιαίτερη συνάντηση, πριν την καθιερωμένη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο. Είναι η 28η φορά που η αμερικανική κυβέρνηση τιμά κατά αυτόν τον τρόπο την εθνική επέτειο του Ελληνισμού.

Όπως κάθε χρόνο, στην εκδήλωση έχουν προσκαλεστεί Ελληνοαμερικανοί που υπηρετούν σε ομοσπονδιακά, πολιτειακά και δημοτικά αξιώματα, πρόεδροι και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων και διακεκριμένοι ομογενείς που διαπρέπουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους. Επίσης, αναμένεται να παραστούν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς και οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος και Γιώργος Σιακαλλής, αντίστοιχα.

Στην τελετή θα μιλήσουν ο πρόεδρος Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος, ως συνήθως, κάνει αναφορά και στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Η περσινή τελετή είχε γίνει σε βαρύ κλίμα στις 18 Απριλίου, γιατί είχαν προηγηθεί οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη.

Στη φετινή διακήρυξή του για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζει ότι η ελληνοαμερικανική φιλία «παραμένει πιο ισχυρή από ποτέ».

Ο Αμερικανός ηγέτης επισημαίνει ότι «σχεδόν δύο αιώνες πριν, οι άνθρωποι στην Ελλάδα διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους και ξεκίνησαν μια μακρά μάχη για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη γενέτειρά της. Οι Ελληνοαμερικανοί διέσχισαν τον ωκεανό για να πολεμήσουν για την ελευθερία της πατρίδας των προγόνων τους και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και στον Ψυχρό Πόλεμο, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν σύμμαχοι πολεμώντας δίπλα-δίπλα. Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τιμούμε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και γιορτάζουμε τα δημοκρατικά ιδεώδη στην καρδιά της κοινής μας ιστορίας».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «η σημερινή μορφή διακυβέρνησης της Αμερικής οφείλει πολλά στη μικρή ομάδα των ελληνικών πόλεων-κρατών που πρωτοστάτησε στη δημοκρατία χιλιάδες χρόνια πριν. Οι ελληνικές αρχές καθοδήγησαν τους ιδρυτές μας και η ελληνική αρχαιότητα έχει εμπνεύσει τόσο τις γενιές των συγγραφέων και ακτιβιστών όσο και των αρχιτεκτόνων και επιστημόνων μας. Οι Ελληνοαμερικανοί έχουν συμβάλει ως ηγέτες του πολιτισμού, της κοινότητας, των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης. Μέσω των γενεών, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της διαρκούς δημοκρατίας μας -ενός έθνους που αποδέχεται τις υποχρεώσεις τού ενός προς τον άλλο και καταλαβαίνει ότι πρέπει να αυξάνονται και να μειώνονται ως μία».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και η φιλία μας παραμένει πιο ισχυρή από ποτέ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να ανασυγκροτήσει την οικονομία της και να φέρει ανακούφιση στον ελληνικό λαό, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν τη συνεχή υποστήριξή τους. Σήμερα, ας επιβεβαιώσουμε ένα δεσμό που εκτείνεται πέρα από την κυβέρνηση, συνδέει τους λαούς μας και εμπνέει όλους όσους προσπαθούν να επιλέξουν το δικό τους πεπρωμένο. Επομένως, εγώ, ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και τους νόμους των ΗΠΑ ανακηρύσσω την 25η Μαρτίου του 2014, ως Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας. Με αφορμή την ημέρα αυτή καλώ το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τιμήσει αυτή την επέτειο με τις κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες».

Εν τω μεταξύ, διανύοντας την πρώτη χρονιά ως δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλάσιο, ακολούθησε την παράδοση και χθες το βράδυ διοργάνωσε στη δημαρχιακή κατοικία την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση για να τιμήσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, ο οποίος συμμετείχε και στην ελληνική παρέλαση της περασμένης Κυριακής στην 5η λεωφόρο, επανέλαβε την εκτίμηση και το θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και την προσφορά της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, ενώ επαίνεσε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τη συμβολή της στην ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα της Νέας Υόρκης.

Τον Μπιλ ντε Μπλάζιο ευχαρίστησε εκ μέρους της Ομογένειας ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αναφερόμενος στην ιστορική σημασία της επετείου και στα διαχρονικά μηνύματά της, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα για τη σημερινή Ελλάδα.

Τέλος, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον τίμησε την εθνική επέτειο με εκδήλωση-δεξίωση που διοργανώθηκε στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του παραρτήματος του Χάρβαρντ, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν αρκετά μέλη του Κογκρέσου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και αρκετά στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η φετινή επέτειος συμπίπτει με την αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

«Το ερώτημα όμως είναι πώς θα διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα και πώς θα καταφέρουμε να χτίσουμε μια καινούργια Ελλάδα που θα μας κάνει και πάλι υπερήφανους», επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας τον «σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραματίζει η Ελλάδα στην «ταραχώδη γειτονιά» μας, ενώ μίλησε και για τους «ισχυρούς θεσμούς» και την «κοινή ατζέντα» Ελλάδας-ΗΠΑ.