Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου κάλεσε σήμερα τις επιχειρήσεις της Μοζαμβίκης, πρώην πορτογαλικής αποικίας, να επενδύσουν στη χώρα του υπογραμμίζοντας ότι η πορτογαλική οικονομία ανακάμπτει «πολύ γρήγορα».

Η Πορτογαλία είναι «φυσικός εταίρος» της Μοζαμβίκης, είπε ο Κουέλιου κατά την δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Μαπούτο. «Ελπίζουμε οι εταιρείες της Μοζαμβίκης να έρθουν και να επενδύσουν στην Πορτογαλία», συνέχισε, απευθυνόμενος σε μια ομάδα επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες.

Η Πορτογαλία, που διατηρεί ιστορικούς, πολιτισμικούς και γλωσσικούς δεσμούς με τη Μοζαμβίκη είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της χώρας αυτής μετά τη Νότια Αφρική και την Κίνα. Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Αρμάντο Γκεμπούζα απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Κουέλιου, τονίζοντας ότι η χώρα του «έχει τη δυνατότητα να συνάψει σχέσεις συνεργασίας με άλλες περιοχές του κόσμου».

Την Τετάρτη οι δύο ηγέτες υπέγραψαν 16 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στους τομείς της αλιείας, των μεταφορών και της άμυνας. Η οικονομική ανάπτυξη της Μοζαμβίκης προσέλκυσε τα τελευταία χρόνια πολλούς Πορτογάλους οι οποίοι αναζήτησαν στην πρώην αποικία μια διέξοδο από την κρίση της ευρωζώνης που έπληξε σκληρά τη χώρα τους.

Ωστόσο, παρά την ανάπτυξή της, η Μοζαμβίκη παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και πολλοί κάτοικοί της είναι αναγκασμένοι να τα βγάζουν πέρα με λιγότερο από 1 δολάριο ημερησίως.