Τουλάχιστον επτά σύροι στρατιώτες και 17 εξεγερμένοι σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επίθεση τριών ισλαμιστικών ομάδων που προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ένα συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana και ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία, η ομάδα Σαμ αλ Ισλάμ και η Άνσαρ αλ Σαμ «μάχονται σκληρά γύρω από το συνοριακό πέρασμα Κάσαμπ μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, στην επαρχία της Λαττάκειας», δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Κατέλαβαν κάποια σημεία ελέγχου και μερικά κτίρια γύρω από το συνοριακό πέρασμα, όμως δεν το ελέγχουν ακόμη», διευκρίνισε ο ίδιος.

Επίσης έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους έναν γειτονικό λόφο και έριξαν όλμους εναντίον του Κάσαμ και ενός κοντινού χωριού αλαουιτών, του Καρσάνα, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε την είδηση για τις μάχες επισημαίνοντας ότι ο στρατός «μάχεται εναντίον των τρομοκρατών που προσπαθούν να διεισδύσουν μέσω της Τουρκίας και να επιτεθούν στα συνοριακά περάσματα στην επαρχία της Λαττάκειας», στη βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sana, 17 εξεγερμένοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ο «εμίρης» του αλ Νόσρα στην επαρχία της Λαττάκειας.

Οι μάχες αυτές ξέσπασαν αφού οι τρεις ομάδες αυτές ανακοίνωσαν ότι εξαπολύουν μια επιχείρηση με το όνομα Άνφαλ στην επαρχία αυτή, στην οποία μέχρι τώρα δεν είχαν σημειωθεί πολλές συγκρούσεις.

Η Λαττάκεια θεωρείται προπύργιο της συριακής κυβέρνησης, σε αυτή βρίσκεται και το χωριό του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ οι κάτοικοί της είναι στην πλειονότητά τους αλαουίτες.