Στην ανακοίνωση ότι επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις ανακοίνωσαν οι αρχές της Τυνησίας λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το μέτρο θα ισχύει στις πόλεις Ελ Χάμα και Ελ Χάμα Γαρμπία από τις 17:00 έως τις 05:00 έως τις 27 Αυγούστου.

Στη Χάμα, πόλη 100.000 κατοίκων, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχός της Νάσεφ Ενάτζα, έχουν καταγραφεί συνολικά 441 κρούσματα, εκ των οποίων 50 προχθές Πέμπτη — επρόκειτο κυρίως για νεαρούς, ασυμπτωματικούς φορείς — και πέντε θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην τυνησιακή επικράτεια τον Μάρτιο.

Σε ολόκληρη την Τυνησία, καταγράφονται ως εδώ 2.543 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 63 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Η χώρα ανακοινώνει όμως ημερήσιους απολογισμούς μολύνσεων που ξεπερνούν τις 100 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η χώρα της βόρειας Αφρικής άνοιξε ξανά τα σύνορά της την 27η Ιουνίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αναζωογονήσει την οικονομία, ειδικά τον καίριας σημασίας τομέα του τουρισμού.

Η τυνησιακή κυβέρνηση προειδοποιεί πως δεν είναι σε θέση να επιβάλλει νέο lockdown, καθώς ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων ήταν βαρύς. Η τυνησιακή οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, συρρικνώθηκε κατά 21,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, κατά την τυνησιακή εθνική στατιστική υπηρεσία.

Στη Χάμα, ο δήμαρχος Ενάτζα εξέφρασε έντονη ανησυχία την Πέμπτη για την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας, στηλιτεύοντας το ότι δεν εισάγονται ασθενείς στο νοσοκομείο της πόλης εξαιτίας της έλλειψης διοικητικών υπηρεσιών στη δομή δημόσιας υγείας, αφού πρακτικά εγκαταλείφθηκαν έπειτα από κύμα μολύνσεων. Το νοσοκομείο δεν έχει διευθυντή κι αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις. Ο τυνησιακός στρατός έστησε νοσοκομείο εκστρατείας στην πόλη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η προσευχή της Παρασκευής, οι γάμοι και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις αποφασίστηκε να απαγορευθούν ξανά στην πόλη στα μέσα Αυγούστου. Καφέ κι εστιατόρια δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν αφεψήματα ή γεύματα παρά μόνο σε πελάτες που τα παίρνουν μαζί τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να αποφεύγονται οι συναθροίσεις και ο συγχρωτισμός.