Τρία «κόκκινα σήματα» της Ιντερπόλ εκδόθηκαν σε βάρος του Σαλβατόρε Μανκούσο, άλλοτε ηγετικού στελέχους ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, γνωστοποίησαν οι αρχές της Κολομβίας χθες Παρασκευή.

Ο 56χρονος Μανκούσο είναι σήμερα φυλακισμένος στις ΗΠΑ, όπου καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών μετά την έκδοσή του, μαζί με άλλους ηγέτες ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, το 2008.

Η Μπογοτά ζήτησε αυτή την εβδομάδα από την Ουάσιγκτον την έκδοσή του πίσω στην πατρίδα του. Οι συνήγοροι του Μανκούσο επιδιώκουν όμως να γίνει έκδοσή του στην Ιταλία — ο Μανκούσο έχει επίσης ιταλική υπηκοότητα — όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

Τα «κόκκινα σήματα» (σ.σ. ειδοποιήσεις της Ιντερπόλ προς όλες τις κυβερνήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός προσώπου ενόψει της πιθανής έκδοσής του για να δικαστεί ή για να προχωρήσουν άλλες διαδικασίες ποινικής φύσης) εκδόθηκαν έπειτα από προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Δικαιοσύνης, της αστυνομίας και της επιτροπής ειρήνης, σύμφωνα με τις αρχές.

«Κατόπιν αιτήματος της δικαιοσύνης (…) εκδόθηκαν σήμερα τρία ‘κόκκινα σήματα’ της Ιντερπόλ σε βάρος του Σαλβατόρε Μανκούσο», τόνισε ο επίτροπος ειρήνης Μιγκέλ Σεμπάγιος.

Το άλλοτε ηγετικό στέλεχος των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας, της ισχυρότερης ακροδεξιάς οργάνωσης στη χώρα, βαρύνουν κατηγορίες για φόνους, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς, απαγωγές, σεξουαλική κακοποίηση και συνωμοσία.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε δεσμεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα εγκλήματα πολέμου του Σαλβατόρε Μανκούσο «δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

Η δράση ακροδεξιών οργανώθησεων κλιμακώθηκε τη δεκαετία του 1980, με την υποστήριξη γαιοκτημόνων και άλλων, που τις χρησιμοποιούσαν για να προστατευτούν από τη δράση αριστερών ανταρτών, εν μέσω παντελούς απουσίας του κράτους από τομείς της Κολομβίας. Σταδιακά, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την παραγωγή και τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ κατηγορούνται για σωρεία σφαγών και σεξουαλικών εγκλημάτων, μεταξύ άλλων.