Ο Λούκα Τζάια, περιφερειάρχης του Βένετο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Βενετία, κήρυξε την έναρξη του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιφέρειάς του από το Ιταλικό κράτος!

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί της ξενοφοβικής Λίγκας του Βορρά προσπαθούν να πετύχουν την ανεξαρτησία περιοχών της βόρειας Ιταλίας, έχουν μάλιστα ιδρύσει τη δημοκρατία του Πο που έχει και δικό της κοινοβούλιο…

Παρά την μεγάλη εκλογική τους δύναμη που τους καθιστά πρώτο κόμμα στο βορά, η απήχηση των ιδεών τους δεν έχουν ανάλογη τύχη και η υλοποίησή τους δεν έχουν καμία νομική ισχύ στη γείτονα χώρα.

Αυτή τη φορά επιχειρούν να πετύχουν την ανεξαρτητοποίηση του Βένετο με ένα δημοψήφισμα, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει ο καθένας μέσω του διαδικτύου αλλά και στις κάλπες που έχουν στήσει στις κεντρικές πλατείες σε διάφορες πόλεις.

Το δημοψήφισμα ξεκίνησε από εχθές 16 Μαρτίου και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 21 του μήνα. Σε αυτό ζητείται από τους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους στο ερώτημα: «Θέλεις να γίνει το Βένετο, ανεξάρτητη και αυτόνομη Δημοκρατία;»

Οι πολίτες μετά την ψήφο τους, μπορούν να επιλέξουν αν θα απαντήσουν και στα επόμενα 3 υποερωτήματα:
1) Πρέπει το Βένετο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
2) Πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ;
3) Πρέπει να παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ;

Στην ιστοσελίδα www.plebiscito.eu, οι πολίτες που ζουν ή εργάζονται εκτός της περιφέρειάς τους, μπορούν εκτός από το να ψηφίσουν διαδικτυακά, να ενημερωθούν για τους λόγους που θα πρέπει να επιλέξουν την ανεξαρτητοποίηση, αλλά να προτείνουν και τις σκέψεις τους και να δημοσιεύσουν τις αντιδράσεις τους στο όλο εγχείρημα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές την πρώτη μόνο μέρα και μέχρι τις 18:30 ψήφισαν 430.000 πολίτες, δηλαδή σχεδόν το 12% των εχόντων δικαίωμα ψήφου!


Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια