Γερμανικός Τύπος: Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για αναμέτρηση – Να μεσολαβήσει το ΝΑΤΟ

«Πυριτιδαποθήκη η ανατολική Μεσόγειος»


ΚΟΣΜΟΣ
17:03
12/08/2020
Γερμανικός Τύπος: Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για αναμέτρηση - Να μεσολαβήσει το ΝΑΤΟ
20
loading

Αναφορές στον γερμανικό Τύπο για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας το ΝΑΤΟ να μεσολαβήσει.

Η Tagesspiegel του Βερολίνο σε σχολιαστικό της άρθρο, σύμφωνα με την DW, επισείει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης, θεωρώντας ότι και οι δύο νατοϊκές χώρες επιμένουν σε «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και ετοιμάζονται για στρατιωτική αναμέτρηση».

Ως μια άλλη αιτία της κατάστασης ο Γερμανός αρθρογράφος βλέπει την «επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τον σχηματισμό μιας αντιτουρκικής συμμαχίας στην περιοχή που σκληραίνει τα μέτωπα».

Σημειώνει ο αρθρογράφος: «Ο κίνδυνος συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί ενδέχεται να ανακατέψουν σε τέτοιο σημείο την ατμόσφαιρα στις χώρες τους, που να αρκεί ένα λάθος ή μια παρεξήγηση για να προκληθεί σπίθα στην πυριτιδαποθήκη. Η Δύση έχει ισχυρό συμφέρον να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Η καγκελάριος Μέρκελ τέλη Ιουλίου μπόρεσε να ηρεμήσει την κατάσταση, άλλα αυτό δεν επαρκεί για να μπει σε τροχιά η διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογο, αλλά από τουρκικής πλευράς υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, διότι εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, και η Γαλλία έχει ταχθεί στο αντιτουρκικό στρατόπεδο. Γι αυτόν τον λόγο, θα καταλήξει (η κατάσταση) σε μια διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία δεν έχει χρόνο για χάσιμο».

Ο αρθρογράφος για να φωτίσει περισσότερο τους λόγους της αναζωπύρωσης της διένεξης σημειώνει ότι η περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ σημαντική. Γιατί, «όποιος είναι ισχυρός στην ανατολική Μεσόγειο, διαδραματίζει ρόλο στον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη» υπογραμμίζει. «Σε όλα αυτά προστίθεται και η ύπαρξη υδρογονανθράκων και η εγγύτητα στη διώρυγα του Σουέζ, που κάνουν την ανατολική Μεσόγειο, και σε οικονομικό επίπεδο, μια περιοχή-κλειδί».

Και παρατηρεί η εφημερίδα: «Στη δημόσια ρητορική τους Τούρκοι και Έλληνες εμφανίζονται ως θύματα, που παρά την δήθεν άδικη στάση της μιας πλευράς προς την άλλη, θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ευκαιρία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ούτε οι Τούρκοι, αλλά ούτε και οι Έλληνες θέλουν πόλεμο. Γιατί οι οικονομικές και πολιτικές ζημίες από μια τέτοια αντιπαράθεση θα ήταν τεράστιες».

Σε δυσχερή θέση η τουρκική οικονομία

Το άρθρο της TAZ αναφέρεται στη συνέχεια στις δυσκολίες της τουρκικής οικονομίας και την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας. Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης οφείλονται, κατά τον αρθρογράφο, μεσοπρόθεσμα στις νέες εντάσεις με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. «Αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι το επιτόκιο των 8,5% είναι μικρότερο από τον πληθωρισμό ύψους 12%, άρα για την τουρκική λίρα το επιτόκιο είναι αρνητικό» σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια, ευρώ ή ακόμη αγοράζουν χρυσό και ξένοι επενδυτές ελαφρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από την τουρκική λίρα. Αυτή η πολιτική επιτοκίων οφείλεται στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια για να δανείζεται ο κόσμος και να τονωθεί η κατανάλωση. Και για να το επιτύχει, επί χρόνια άσκησε πιέσεις στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Όταν ο διοικητής Μουράτ Τσετίνκαγια, πριν από ένα χρόνο, αρνήθηκε να μειώσει τα επιτόκια, ο Ερντογάν τον απέλυσε και τον αντικατέστησε με τον πρόθυμο Μουράτ Ουζάλ, ο οποίος όμως τους τελευταίους 12 μήνες μείωσε τα επιτόκια από πάνω από 20% στα 8,5%».

Ο Γερμανός αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η κριτική σε βάρος του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. είναι τόσο ηχηρή που μέσα στο κυβερνών κόμμα δημιουργήθηκε ομάδα στήριξης του υπουργού στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ πρόεδροι διαφόρων οικονομικών επιμελητηρίων αναγκάστηκαν να δηλώσουν δημόσια τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αλμπαϊράκ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Dgh46

  Ίσως πρέπει κάποτε κι εμείς να αρχίσουμε να διεκδικουμε π.χ.
  Για πιο λόγο οι μογγόλοι να έχουν στην Ε.ε
  Μιλιουνια ενώ άλλες χώρες που ανήκουν σ αυτήν να έχουν το πολύ 100 με 200 χιλιάδες?
  Θα πρέπει το λιγότερο να γίνει ποσόστωση αυτό είναι δίκαιο

 2. avatar @ Ντιπ άχρηστοι δεν νομίζω

  Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους Τσίπρα Κοτζιά Αποστολάκη οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να κουνηθούν! Τώρα με τον ενδοτικό Κούλη ξεσάλωσαν!

  1. avatar Φωτηςχ

   Ασυ το εχεισ καψει παντελος αν ήταν η κυβέρνηση του Τσίπρα ελάτε ψάξτε κάντε έρευνες και τρυπήστε

 3. avatar mina2

  Με όλα αυτά που κάνει η Τουρκία εκθέτει τον εαυτό της και σε όσους αμφέβαλλαν. Γελοιοποιεί επίσης το ΝΑΤΟ και τους αμερικανούς που συνεχίζουν να τη χαϊδεύουν με τάχα αυστηρές ανακοινώσεις.

 4. avatar Ντιπ άχρηστοι

  Με δεδομένη την ανικανότητα του Κούλη και της κυβέρνησης των αχρήστων κάθε μεσολάβηση είναι απαραίτητη.

  1. avatar Αχρηστοι ειναι οι τσιπραιοι

   Αν ηταν τωρα τα αναρχοκουμουνια θα χειριζοσασταν το θεμα οπως με τα σκοπια . Τα δωσατε ολα ντρεπομαστε να λεμε το ονομα Μακεδονια.

   1. avatar Delivery

    Το όνομα το είχε δώσει προ πολλού η κυβέρνηση σου.

  2. avatar Ντιπ άχρηστοι δεν νομίζω

   Ενώ με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων των υπερκατάλληλων Τσίπρα, Παπά, Καμμένου θα είμασταν ασφαλείς. Θα έλεγαν στον Τούρκο κάνε ότι θες και αν θες δώσε και σε μας κάτι. Φέρε το στόλο έξω από τον Πειραιά και κάνε και εκεί έρευνα. Ας γελάσω.
   Ναι χρειάζεται διάλογο, αλλά θα πρέπει να σε βλέπει και ο άλλος ως ίσος για να λυθούν τα προβλήματα και όταν ο άλλος δεν το κάνει τότε πρέπει να δείξεις ότι δεν είσαι μόνος για να φοβηθεί.

 5. avatar Εκνευριστική (σικ ), τουλάχιστον …

  Η πολιτική των ίσων αποστάσεων από εκείνους που είτε έχουν οικονομικά συμφέροντα ( μπαξίσι) κοινά με τον Σουλτανίσκο , είτε φιλοξενούν κάτι εκατομύρια από την φιλειρηνική αυτή και ανθρωπιστική επίσης φυλή στο έδαφός τους! Παρατείστε μας και kiss his ass if that pleases you! Γίνεται γελοίο το θέμα πιά....

 6. avatar Γ.Στας

  Δυο Νατοϊκές χώρες σε πολεμική σύγκρουση ,τρίβει τα χέρια του ο Πούτιν.
  Το ΝΑΤΟ τώρα τελευταία με τον Στολτενμπεργκ έχει πάθει κάμποσα εγκεφαλικά.
  Ο Τραμπ με το γαμπρό του Ερντογαν έχουν οικονομικές συναλλαγές και δεν θέλει να πάρει θέση και η Γερμανία που έχει οικονομικά συμφέροντα για την τεράστια εξαγωγή όπλων στην Τουρκια και αφήνει την κατάσταση να τεντώνει έως ότου το νήμα θα κοντεύει να κοπεί για να επεμπβει η κυρία Μερκελ.
  Τη στάση θα πάρουν η Γαλλία με το Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει το λάθος και ανάψει το φυτίλι θα το δείξει η πορεία.
  Πάντως και τώρα μέχρι εδώ που έφτασε η κατάσταση με τη Τουρκία πρέπει να παρθουν γενναίες και καθοριστικές αποφάσεις γιατί δεν λύνονται τα προβλήματα με πόλεμο μεταξει γειτόνων και συμμάχων.
  Η παραβιάσεις της Τουρκίας πρέπει να τιμωρηθούν γιατί έχει ανοίξει πολλα μέτωπα και είναι πολεμοχαρής και έχει κατακτητικές τάσεις.

 7. avatar Να μεσολαβήσει το ΝΑΤΟ , φοβερή ιδέα !!!!

  Αφού ο ΓΓ είναι υπάλληλος των Τούρκων σαν να βάλουμε τον λύκο να φυλάξει την στάνη.

 8. avatar φφφφφφφφφφ

  Είναι σαφές ότι ο Γερμανικός τύπος όπως και η Γερμανία σαν χώρα ήταν και είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας. Και οι δύο χώρες επιμένουν σε μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις;;;;; Γιατί δεν χαρίζει η Γερμανία λίγη από την επικράτειά της στις γειτονικές της χώρες;;;; Η Γερμανία έχει κάνει στο παρελθόν ένα σωρό πολέμους διεκδικώντας εδάφη....επίσης το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και η κάθε χώρα μονομερώς χωρίς να ρωτήσει κανέναν μπορεί να τα επεκτείνει στα 12 νμ. Αυτή θα ήταν μια μαξιμαλιστική διεκδίκηση σύμφωνα με το Γερμανικό τύπο;;;

 9. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Μερκελακι ετοιμάσου να δεις τι σημαινει Ελλάδα..

 10. avatar Τρεχατε

  Γερμανοι σας παιζουμε στα δαχτυλα πια γυρισε ο τροχος αν γινει μπαμ παει η λιρα και μπαι μπαι το οπλομποριο που κανετε μεταξυ σας!!!ναι ισως χασουμε αλλα εσεις περισσοτερα!αλλα τα ζυγισαμε και τα ριξαμε φραουπεδες αχαριστοι!

 11. avatar Το καταλάβατε?

  Που είναι η Ε.Ε. και τα παχιά λόγια για ευρωπαϊκά σύνορα. Ξυπνήστε είμαστε Μόνοι μας κύριοι όπως πάντα. Αλλάξτε πορεία δυναμωστε την χώρα και μην ζητάτε τίποτα μας έχουν γραμμένους...

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   για ποιά ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ μιλάμε?Για ποιά ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ? Για τη ΓΕΡΜΑΝΟΕΥΡΟΧΟΥΝΤΑ του τέταρτου ραιχ της ΜΕΡΚΕΛΕ/ΜΕΝΓΚΕΛΕ μιλάμε και τα ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ.ΤΟ ΟΠΛΟ ΑΛΛΑΞΕ. Το έχουμε καταλάβει εδώ και χρόνια.Ποιές μαξιμαλιστικές θέσεις και των ΔΥΟ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ? ΤΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ? Αμυνόμενη είναι χρόνια τώρα στον ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΣΑΣ και στα εγχώρια τσιράκια σας αεισιχτιρεπιτέλους που μας κουνάτε και το δάχτυλο κότες ε κότες.

 12. avatar Εθνικά επικίνδυνοι

  Να μεσολαβήσει η Γερμανία. Αλλιώς οι Τούρκοι θα κάνουν περίπατο με τον Κούλη και την κυβέρνηση των αχρήστων.

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   έκαναν βόλτες με τα ...ανοιχτά σύνορα του ΤΣΙΠΡΟΚΙΟ τα αδέλφια του ΤΟΥΡΚΟΥ .....εθνικά?......φτού κακά ...παράκρουση έχετε πάθει ρε? Η σφίξανε τα γάλατα και ....λερωθήκατε αφού το στήσατε πονηρά όπως ξέρετε?

  2. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   ενώ αν ήταν ο ΤΣΙΠΡΟΚΙΟ έ κοπαδέ?

  3. avatar Ο ΚΟΥΛΗΣ ΠΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΗΝ ΘΕΙΤΣΑ ΤΟΥ ΧΑΧΑ — ΠΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΕΚΤΙΣΕ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΧΑΧΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ .

   ..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει