Καύσιμο στον πρώτο από τους δύο αντιδραστήρες του νέου, ρωσικής κατασκευής εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Αστραβέτς, ξεκίνησε να φορτώνει σήμερα (07/08) η Λευκορωσία, η οποία προσδοκά ότι θα αρχίσει να το χρησιμοποιεί στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Στο πρόγραμμα κατασκευής του εργοστασίου, από τη ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, το οποίο χρηματοδότησε η Μόσχα μέσω ενός δανείου ύψους 10 δισ. δολαρίων, αντιτίθεται η γειτονική Λιθουανία, η πρωτεύουσα της οποίας είναι σε απόσταση μόλις 50 χιλιόμετρα.

Το Βίλνιους έχει απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από το εργοστάσιο, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια του και την εθνική ασφάλεια, και μαζί με την Εσθονία και τη Λετονία εξετάζουν την επιβολή τέλους και στην εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία.

Οι τρεις αυτές χώρες κινούνται προς την πλήρη αποσύνδεσή τους από το κοινό σύστημα ενέργειας της σοβιετικές εποχής έως το 2025.

Από την πλευρά της, η Λευκορωσία αρνείται ότι το εργοστάσιο συνιστά κίνδυνο και επιμένει πως πληροί όλες τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε πως το εργοστάσιο σχεδιάζεται να προσθέσει τα πρώτα 1,2 Gigawatt από τον αντιδραστήρα VVER 1200 στο ενεργειακό σύστημα της χώρας το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η κατασκευή του δεύτερου αντιδραστήρα προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022 και θα διπλασιάσει την ικανότητα του εργοστασίου στα 2,4 Gigawatt.

Επίσης, το υπουργείο ανέφερε πως το εργοστάσιο θα καλύπτει περίπου το 1/3 της ζήτησης για ηλεκτρισμό στη Λευκορωσία.