Χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό εισέρχεται η Σερβία στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 16ης Μαρτίου, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι νικητής των εκλογών θα είναι το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι έως το τέλος θα δοθεί μάχη για τη δεύτερη θέση και ότι ορισμένα κόμματα θα αγωνιστούν για την εξασφάλιση του αναγκαίου 5% για την είσοδο στη Βουλή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές θα ψηφίσει το 55-56% των 6,8 εκ. ψηφοφόρων. Το 15% των πολιτών της Σερβίας με δικαίωμα ψήφου δηλώνει ότι πιθανόν θα ψηφίσει, το 9% ότι δεν είναι σίγουρο αν θα ψηφίσει και το 13% απαντά ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες στις 16 Μαρτίου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός με επικεφαλής το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) θα συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 40%. Αβέβαιο παραμένει αν θα συγκεντρώσει ικανό ποσοστό ψήφων για την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που εξαρτάται από τον αριθμό των ψήφων των κομμάτων που θα δεν θα εισέλθουν στη Βουλή.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αν και αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης στην προεκλογική εκστρατεία εκτόπισε τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς και ανέλαβε βασικό ρόλο σε κεντρικά γεγονότα, όπως η παρουσίαση του νέου λεωφορείου που κατασκευάστηκε σε συνεργασία της “Mercedes-Benz” με τη σερβική Ikarbus και πολυάριθμες επισκέψεις σε εργοστάσια, στα οποία δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Εκτός αυτού, ο κ. Βούτσιτς ανέβασε τους τόνους της κριτικής προς την αντιπολίτευση και κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντράγκαν Τζίλας για εξτρεμισμό υποστηρίζοντας ότι καλεί να επαναληφθεί το σενάριο της Βοσνίας και της Ουκρανίας στη Σερβία.

Η απάντηση του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν ότι κανένας δεν καλεί σε βία και ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα ευθύνεται για δημιουργία κλίματος βίας έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και τονίζουν ότι η Σερβία μετά από 10 χρόνια θα έχει για πρώτη φορά πρωθυπουργό από κόμμα, το οποίο θα καταλάβει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή.

Ο πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας στη Σερβία, Βλάντιμιρ Γκοάτι τόνισε ότι είναι θετικό ο πρωθυπουργός να προέρχεται από το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα επειδή θα μπορεί να μιλά με δυνατή φωνή και να έχει ευρεία στήριξη στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του σερβικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού B92 και της εταιρείας Ninamedia που δημοσιοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου το ποσοστό στήριξης του SNS κυμαίνεται στο 45%.

Ακολουθεί ο συνασπισμός με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό και αρχηγό του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος SPS Ίβιτσα Ντάτσιτς με 13,9%.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Ντράγκαν Τζίλας συγκεντρώνει ποσοστό 10,4% και ο συνασπισμός με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς ποσοστό 7%. Την είσοδο στη Βουλή εμφανίζεται να εξασφαλίζει και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν οριακά ποσοστά για την είσοδο στη Βουλή.

Η προεκλογική εκστρατεία κυλά ήρεμα, χωρίς μέχρι στιγμής σοβαρά επεισόδια, κάτι που μαρτυρά και η εκτίμηση του 40% των ψηφοφόρων ότι η προεκλογική μάχη είναι ορθότερη από τις προηγούμενες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της εκστρατείας είναι η ασύγκριτα μεγαλύτερη συμμετοχή μελών κομμάτων και υποστηρικτών κομμάτων στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα πολλά σχόλια σε άρθρα για τους υποψηφίους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία που θα διεξαχθούν την Κυριακή 16 Μαρτίου δικαίωμα ψήφου έχουν 6.767.000 πολίτες.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τις 250 βουλευτικές έδρες θα διεκδικήσουν 19 πολιτικά κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και ομάδες πολιτών, συνολικά 3.020 υποψήφιοι.