Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Δημήτρης Παπανδρέου, τονίζει πως οι ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία δεν αποτελούν στόχο ουδεμίας πλευράς στην ουκρανική κρίση, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η κατάσταση που επικρατεί στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου διαβιεί και η συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών μας, είναι ήρεμη. Δεν έχουν υπάρξει επεισόδια σε βάρος ομογενών ούτε έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό περιστατικό βιαιοπραγίας» τονίζει ο κ. Δημ. Παπανδρέου και συνεχίζει:

«Οι Έλληνες είναι βέβαια ανήσυχοι και προβληματισμένοι, όπως και όλοι οι Ουκρανοί πολίτες για τις εξελίξεις, αλλά αυτό δεν έχει τους έχει οδηγήσει ούτε σε κατάσταση πανικού ούτε συμβαίνει κάτι ανησυχητικό. Αυτό μπορώ να σας το διαβεβαιώσω με τον πιο υπεύθυνο τρόπο».

Ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ουκρανίας, περίπου 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, τονίζει ότι οι ομογενείς στην Ουκρανία ανέρχονται σε 100.000 με 105.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους.

«Είναι οργανωμένοι σε 110 συλλόγους. Στη Μαριούπολη και στα γύρω χωριά ζουν οι περισσότεροι. Είναι ιστορικές οι κοινότητες των Ελλήνων εδώ. Μεταφέρθηκαν από την Κριμαία πριν 200-250 χρόνια. Είναι άγνωστη η ιστορία του Ελληνισμού της Μαριούπολης σε σύγκριση με άλλες περιοχές και πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού, αλλά είναι πάρα πολύ συγκινητική και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.