Η εισαγγελία του Βερολίνου άρχισε σήμερα έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ για το ρόλο του σε ένα σκάνδαλο γύρω από μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας.

Υπάρχουν υποψίες ότι ο Φρίντριχ αποκάλυψε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση αυτή, δήλωσε ο Μάρτιν Στέλτνερ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της πρωτεύουσας.

Ο Φρίντριχ παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα αξίωμα που διατήρησε για δύο μήνες μετά την θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών. Υπέβαλε την παραίτησή του αφού αποκαλύφθηκε ότι όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών είχε ενημερώσει τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχετικά με μια έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών σε βάρος ενός βουλευτή του SPD ο οποίος υπήρχαν υποψίες ότι είχε στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο βουλευτής Σεμπάστιαν Εντάτι έκτοτε παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα. Λίγες ημέρες αργότερα, η κατοικία και τα γραφεία του Εντάτι ερευνήθηκαν από την αστυνομία.

Ο Φρίντριχ παραδέχθηκε ότι είχε ενημερώσει τον Γκάμπριελ τον Οκτώβριο, ούτως ώστε η εξελισσόμενη έρευνα να μην έχει αρνητική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες για να σχηματιστεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Γκάμπριελ είχε επίσης ενημερώσει ανώτερα στελέχη του SPD σχετικά με την έρευνα εις βάρος του Εντάτι, γεγονός το οποίο ώθησε στελέχη του κόμματος του πρώην υπουργού, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU, το βαυαρικό αδελφό κόμμα της CDU της καγκελαρίου), να κατηγορήσουν το SPD για παραβίαση εμπιστοσύνης.