Καθημερινότητα αποτελούν οι διώξεις προσώπων στη Ρωσία, με τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, να είναι από τους… μόνιμους θαμώνες της Δικαιοσύνης, καθώς εκλήθη για ανάκριση στην Ανακριτική Επιτροπή (η ρωσική εκδοχή του FBI), για συκοφάντηση ενός βετεράνου του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).

Ο δικηγόρος του, Βαντίμ Γκόμπζεφ, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η ανάκριση έχει σχέση με ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του εξαιτίας αναφορών του για έναν βετεράνο του συγκεκριμένου πολέμου.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του μετά από σχόλιο που έκανε στο Twitter για ένα video clip του τηλεοπτικού καναλιού Russia Today, στο οποίο εμφανίζονται διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες να εκφράζουν την υποστήριξη τους στη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Το σχόλιο του ήταν επικριτικό για όσους συμμετείχαν στο video clip, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας βετεράνος πολέμου.

Στις 2 Ιουνίου το κανάλι RT «ανέβασε» το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο κοινωνικοί παράγοντες και καλλιτέχνες διάβαζαν τον πρόλογο του Συντάγματος της χώρας. Μεταξύ των παραγόντων ήταν και 93χρονος Ιγκνάτ Αρτεμένκο, ο οποίος πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος εξέφρασε την άποψη του για τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Στις 2 Ιουνίου ο Ναβάλνι ποστάρισε το video clip στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το εξής σχόλιο (Twitter): «Νάτοι λοιπόν οι αγαπητοί μου. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι προς το παρόν η ομάδα των πουλημένων υπηρετών δείχνει αδύναμη. Κοιτάξτε τους είναι η ντροπή της χώρας. Άνθρωποι χωρίς συνείδηση. Προδότες».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ανακριτές θεωρούν ότι το σχόλιο του αντιπολιτευόμενου πολιτικού περιέχει ψευδή στοιχεία που προσβάλλουν την τιμή και την αξιοπρέπεια του βετεράνου και με αυτόν τον τρόπο ο ίδιο επέλεξε να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες.

Στην περίπτωση αυτή, στον Ναβάλνι ενδέχεται να επιβληθεί πρόστιμο 1.000.000 ρουβλίων (12.350 ευρώ), πρόστιμο που αναλογεί με της ετήσιες αποδοχές του διάρκειας ενός έτους, είτε ποινή υποχρεωτικής εργασίας διάρκειας 240 ωρών.

Για εσχάτη προδοσία κατηγορείται ένας δημοσιογράφος

Παράλληλα, οι συντάκτες των ρωσικών ΜΜΕ που καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του στρατιωτικό-βιομηχανικού συμπλέγματος και του διαστημικού τομέα, με ένα βίντεο τους εξέφρασαν συμπαράσταση στον συνάδελφο τους, Ιβάν Σαφρόνοφ, ο οποίος εργάζονταν ως στρατιωτικός συντάκτης στην εφημερίδα Kommersant και εν συνεχεία στην εφημερίδα Vedomosti.

Όσοι προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση συμπαράστασης, θεωρούν ότι η δίωξή του σχετίζεται με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και όχι με την ιδιότητα του ως συμβούλου του γενικού διευθυντή της Roskosmos, Ντμίτρι Ροπγκόζιν.

Το video clip το γύρισαν οι στρατιωτικοί συντάκτες που είναι διαπιστευμένοι στο Κρεμλίνο, στους οποίους ανήκε παλαιότερα ο Σαφρόμνοφ, ο οποίος συνελήφθη στις 7 Ιουλίου και εν συνεχεία του απαγγέλθηκε η κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, σύμφωνα με την οποία παρέδιδε πληροφορίες στις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας.

Ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης στον Ιβάν Σαφρόνοφ υπέγραψαν και 400 απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, από την οποία αποφοίτησε ο Σαφρόνοφ το 2011 (συγκεκριμένα από τα τμήμα επιχειρηματικής και πολιτικής δημοσιογραφίας)