Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 59.222 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Δευτέρα στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας).

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε έτσι τα 3,36 εκατομμύρια, κατά τα δεδομένα αυτής της σχολής ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη.

Εξάλλου ακόμη 411 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 135.582 νεκρούς.

Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες. Η χώρα έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς.

Η τάση ώθησε ορισμένες πολιτείες να κάνουν κι άλλα βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία επανεκκίνησης των οικονομιών τους. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έδωσε έτσι εντολή χθες να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και χώροι λατρείας.

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, τόνισε χθες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου της σχολής ιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο ότι η χώρα ουδέποτε «έκλεισε εντελώς», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Φάουτσι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καν «αρχίσει να βλέπουν το τέλος» της πανδημίας. Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2021 από τους επιστήμονες.

Βραζιλία: 733 θάνατοι και 20.286 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 733 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 20.286 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 72.833 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 1,9 εκατ. ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα σε σημαντικό βαθμό τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές.

Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,1% φέτος, επικαλούμενη εκτιμήσεις τραπεζών και οικονομολόγων που συγκεντρώνει σε εβδομαδιαία βάση. Η εκτίμηση είναι ελαφρά βελτιωμένη (η προηγούμενη προέβλεπε ύφεση 6,5%), ωστόσο βασίζεται στην προσδοκία τραπεζών και οικονομολόγων ότι οι επιδόσεις της βραζιλιάνικης οικονομίας θα βελτιωθούν το δεύτερο εξάμηνο. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Βραζιλίας το 2021 παρέμεινε αμετάβλητη, στο 3,5%.

Μεξικό: 485 θάνατοι και 4.685 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 485 νέους θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 4.685 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 35.491 θανάτους επί συνόλου 304.435 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Το Μεξικό μετατράπηκε την Κυριακή στη χώρα όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, ξεπερνώντας την Ιταλία.

Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι οι αριθμοί των θανάτων και των μολύνσεων από τον κορονοϊό στη χώρα στην πραγματικότητα πιθανόν είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Ισραήλ: Τρεις θάνατοι και θλιβερό ρεκόρ 1.962 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.962 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 365 νεκρούς επί συνόλου 40.632 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Αυτός ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων μόλυνσης είναι ο υψηλότερος αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην ισραηλινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ, 1.473 κρούσματα μόλυνσης, καταγράφηκε μόλις την 7η Ιουλίου.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από 151 σε 183, επί συνόλου 514. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 20.872, επίσης αριθμό άνευ προηγουμένου. Στον αντίποδα, 387 άνθρωποι ανέρρωσαν, με το σύνολό τους να φθάνει τους 19.395.

Νωρίτερα χθες η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα για την ανεργία: μειώθηκε στο 21% (852.000 άνθρωποι), από το 27,5% που καταγραφόταν στα τέλη Απριλίου. Τον Φεβρουάριο, προτού αρχίσει να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού και ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα περιορισμού, δεν ξεπερνούσε το 3,9% (162.500 άνθρωποι). Τον Απρίλιο, οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Κίνα: Τρία κρούσματα σε 24 ώρες, όλα «εισαγόμενα»

Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι και τα 3 εντοπίστηκαν στη Σαγκάη και ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Από τα 1.982 κρούσματα αυτού του είδους, 1.867 έχουν πάρει εξιτήρια από τα νοσοκομεία και 85 συνεχίζουν να νοσηλεύονται, με δύο ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα κανένας θάνατος ασθενούς μεταξύ των λεγόμενων εισαγόμενων κρουσμάτων.

Στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, ανέφερε το υπουργείο.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό πέντε ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από έξι την προηγουμένη. Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.

Εξάλλου συνολικά 26 άνθρωποι βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία χθες, αφού κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν πλήρως. 297 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται, οι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.605 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.