Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι μιλώντας πριν από λίγο ενώπιον της ηγετικής ομάδας του ζήτησε να συναφθεί «συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση», με τετραετή θητεία.

Ο νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα επέλεξε να μην πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του PD.
«Προτιμώ να περιμένω στο γραφείο μου τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ώστε όλοι. . . να μπορέσουν να κάνουν ελεύθερα τις εκτιμήσεις τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους όπως κρίνουν εκείνοι», ανέφερε ο Λέτα.

Ο πρωθυπουργός Λέτα εξάλλου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο την 24η και 25η Φεβρουαρίου.

Ο Ρέντσι, μιλώντας στα ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής κυβέρνησης συμμαχίας, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να σύρουμε σε μια δίκη την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Για τον γραμματέα του PD, «είναι αναγκαίο να γίνει μια νέα προσπάθεια για να ξεπερασθεί η οικονομική και κοινωνική κρίση».

Ο 40χρονος επικεφαλής του PD είπε ότι επιδιώκει «μια ριζική αλλαγή», διότι διαφορετικά «το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης».

Ο Ρέντσι επέμεινε ότι «δεν υφίσταται προσωπική σύγκρουση με τον Λέτα, αλλά η Ιταλία βρίσκεται σε τέλμα και χρειάζεται άμεσα μια βαθύτατη αλλαγή».

«Με κατηγόρησαν, όπως και το κόμμα μας, ότι είμαι υπέρμετρα φιλόδοξος. Απαντώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι», κατέληξε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού κόμματος.
Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι θέσεις του Ρέντσι πρόκειται να εγκριθούν από το κόμμα του.

Ο Λέτα οδεύει «στην οριστική δύση» του, προαναγγέλλουν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις πολλές ιταλικές εφημερίδες.

Μένει να φανεί αν θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει παραίτηση, ή αν θα ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης για να αναγκάσει το ίδιο του το κόμμα να τον καταψηφίσει.