Η πολιτική κρίση που προέκυψε στην Ιταλία εξαιτίας των πιέσεων του γραμματέα των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επιθυμεί να του ανατεθεί άμεσα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να διαβλέψουν πώς πρόκειται να εξελιχθεί η συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος που ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο νυν πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, θα συμμετάσχει στην σημερινή συνεδρίαση και αν θα ζητήσει να πάρει τον λόγο. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι μπορεί να απόσχει και να παραμείνει στο γραφείο του, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Αν ο Λέτα συμμετάσχει στις εργασίες της ηγεσίας του κόμματος, αυτό που όλοι αναμένουν να δουν είναι αν θα επιμείνει στην χθεσινή «σκληρή» γραμμή, ζητώντας να εγκριθεί το ανανεωμένο κυβερνητικό του πρόγραμμα, ή αν θα επιδιώξει ένα συμβιβασμό κάποιας μορφής.

Κατά πληροφορίες εκπρόσωποι του Ρέντσι σήμερα το πρωί πρότειναν στον Ιταλό πρωθυπουργό να αναλάβει το υπουργείο οικονομικών, για να σταλεί το μήνυμα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διατηρεί την ενότητά του.

Συνεργάτες του Λέτα όμως δεν θεωρούν ότι η πρόταση αυτή έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή.

Το στοιχείο από το οποίο πιθανόν θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της πολιτικής κρίσης αυτής αφορά το πώς θα γίνει η αντικατάσταση του Λέτα από τον Ρέντσι, αν, όπως φαίνεται ως τώρα, ο 40χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας επιβάλει την γραμμή του για να του ανατεθεί η πρωθυπουργία.

Ο Λέτα επανέλαβε χθες ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει το κοινοβούλιο. Αυτό ίσως σημαίνει ότι εννοεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή και την γερουσία.

Η κίνηση αυτή θα ανάγκαζε τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κόμματός του που συμπαρατάσσονται με τον Ρέντσι, να τον καταψηφίσουν δημόσια.

Άλλες πληροφορίες τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι ασκούνται όλο και πιο ισχυρές πιέσεις στον Λέτα προκειμένου αυτός να πειστεί να παραιτηθεί ήδη απόψε.