Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη της συνέχισης της επιβολής των κυρώσεων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σήμερα.

«Ο πρόεδρος Ολάντ και εγώ συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε να επιβάλουμε τις ισχύουσες κυρώσεις, παρότι πιστεύουμε ότι νέες κυρώσεις κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα έθεταν σε κίνδυνο την πιθανότητα εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης» είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Και παραμένουμε απόλυτα ενωμένοι στον απώτερο σκοπό να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο» υπογράμμισε ο ίδιος.

Επιπλέον προειδοποίησε ότι οι ξένες επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν θα το κάνουν «με δική τους ευθύνη», ενώ υποσχέθηκε «μία βροχή κυρώσεων» εναντίον εκείνων των επιχειρήσεων που δε θα σεβαστούν το διεθνές εμπάργκο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επίσης προειδοποίησε τις γαλλικές επιχειρήσεις, απευθυνόμενος σε μια αντιπροσωπεία 116 εκπροσώπων γαλλικών επιχειρήσεων που έχει συσταθεί από το γαλλικό σύνδεσμο των εργοδοτών MEDEF International και η οποία θα επισκεφθεί την Τεχεράνη αυτό το μήνα.

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να πάντα να εξετάζουν τις λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμες πιθανότητες να εγκατασταθούν στο Ιράν, υπό τον όρο μιας διεθνούς συμφωνίας» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εξήγησε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Όμως μπορώ να σας πω ότι το κάνουν, για την ώρα, με δική τους ευθύνη. Επειδή εμείς θα τις κάνουμε να αποτύχουν, με μια βροχή κυρώσεων».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ διευκρίνισε ότι ο «πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν είναι ο πρόεδρος της ένωσης των εργοδοτών».

«Συνεπώς, οι επιχειρήσεις μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα όμως εγώ τους γνωστοποιώ ότι το καθεστώς των κυρώσεων παραμένει στο Ιράν (και ότι) οι επαφές αυτές δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σήμερα σε εμπορικές συμφωνίες» προσέθεσε ο Ολάντ.

«Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις» τόνισε ότι «δε μπορούν να αρθούν παρά μόνο στην περίπτωση που επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία. Στο διάστημα αυτό της προσωρινής συμφωνίας αυτές οι βασικές κυρώσεις παραμένουν».

Η αντιπροσωπεία των γαλλικών επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων της Peugeot, της Total, ακόμη και της Lafarge,
αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία τέτοιας εμβέλειας που θα ταξιδέψει στο Ιράν αφότου υπεγράφη η συμφωνία της Γενεύης στα τέλη Νοεμβρίου.