Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για το αν το υπουργείο του εργάζεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη έκανε μια τρίπλα λέγοντας ότι το εν λόγω θέμα θα πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος της Τουρκίας.

Βέβαια όταν οι ερωτήσεις έγιναν ειδικά για τη σχολή, πάλι φρόντισε να την εντάξει στο γενικότερο πλαίσιο συζητήσεων όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες και βέβαια στο μεγάλο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα της διεύρυνσης.

Είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς , πρόσθεσε , πιστεύουμε ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα να δίνουν στα μέλη τους τη δική τους εκπαίδευση, εντός του νόμιμου και συνταγματικού πλαισίου. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση εντός αυτού του πλαισίου. Οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι για μας οικουμενικές. Όποιοι και να είναι το περιεχόμενό τους, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες αυτές. Παρομοίως και η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας με μία καλή προοπτική. Πιστεύουμε ότι πρέπει, όχι μόνο στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, αλλά γενικά στα θέματα αυτά, να γίνουν βήματα σε οικουμενικό πλαίσιο και με τις πιο ευρείες σταθερές».

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φούλε, ο Νταβούτογλου έκανε διάφορες δηλώσεις. Ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα συζητήθηκαν όλα τα κοινά ζητήματα από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον είπε ότι αμφότερες οι χώρες έχουν λάβει την απόφαση να προβούν, από πλευράς θεμελιωδών, οικουμενικών αξιών και σταθερών της ΕΕ, στα αναγκαία βήματα για τις μειονότητες τις οποίες θεωρούν πολίτες τους.