Κονδύλια ύψους 317.600 ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση της Σλοβενίας προκειμένου να καλυφθούν τα πιο άμεσα έξοδα της επιχείρησης αντιμετώπισης των καταστροφών, τις οποίες προκάλεσαν οι καταιγίδες πάγου που έπληξαν τη χώρα από την προηγούμενη Παρασκευή.

Η σλοβενική κυβέρνηση έλαβε τις σχετικές αποφάσεις σε συνεδρίασή της, χθες, στο πλαίσιο της οποίας προέβη και στην αξιολόγηση της πρώτης έκθεσης των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, διαπιστώνοντας πως η ανταπόκριση της Πολιτείας υπήρξε έγκαιρη και αποτελεσματική.

Αποφάσισε, επίσης, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (EBRD), σχετικά με τη δυνατότητα εξασφάλισης δανείων με χαμηλά επιτόκια.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο σλοβένος υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ντεγιάν Ζιντάν είπε ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία, αν και αναγνωρίζεται πως το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι υποδομές και τα δάση.

Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση μιας εκτίμησης των ζημιών εντός δεκαπενθημέρου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ούρος Τσούφερ εξουσιοδοτήθηκε να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τις δύο ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες, όπως ανέφερε ο κ. Ζιντάν, προσφέρουν «ευνοϊκά, μέχρι 25ετούς διάρκειας, δάνεια στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών». Η δυνατότητα σύναψης νέων δανείων θα μπορούσε επίσης να περιληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης 2012-2020, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση των δασών, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο υπουργός Άμυνας Ρομάν Γιάκιτς δήλωσε ότι οι πυροσβέστες, η πολιτική προστασία, τα σωστικά συνεργεία, οι ένοπλες δυνάμεις, όπως και οι υπηρεσίες συντήρησης οδικών δικτύων και συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούν οργανωμένα και αποτελεσματικά, δεδομένων των συνθηκών.

Ο κ. Γιάκιτς εξέφρασε την αναγνώριση της κυβέρνησης στην αφοσιώσή τους, καθώς και τα συλλυπητήρια του υπουργικού συμβουλίου στην οικογένεια ενός νεαρού εργαζομένου, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία, κατά την επισκευή του ηλεκτρικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή Μάριμπορ, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο υπουργός Άμυνας εξήρε την άμεση ανταπόκριση των ευρωπαϊκών εταίρων στο αίτημα της Σλοβενίας για παροχή γεννητριών ρεύματος. Όπως διευκρίνισε, η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία ανταποκρίθηκαν μέσα σε πέντε ώρες, ενώ η Γερμανία προσέφερε περισσότερες γεννήτριες στη συνέχεια. Βοήθεια προσέφεραν και η Κροατία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Πέρα από την εξωτερική βοήθεια εξασφαλίστηκαν από τα κρατικά αποθέματα επιπλέον 117 γεννήτριες και 90 γεννήτριες του στρατού. Τις επόμενες ημέρες θα χρειαστούν 475 μικρές γεννήτριες, έως 60kW, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε μικρά χωριά, καθώς η παροχή στις μεγαλύτερες πόλεις αναμένεται να αποκατασταθεί. Επιπλέον 150 μεγαλύτερες γεννήτριες θα χρειαστούν.

Από το έκτακτο ποσό που ενέκρινε η κυβέρνηση, 150.000 ευρώ θα δαπανηθούν για την αγορά των γεννητριών, 106.000 ευρώ για επείγουσες επιδιορθώσεις του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας, που χρησιμοποιείται από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών, και 50.000 ευρώ για προμήθεια σάκων άμμου για τις πλημμύρες και νέων κινητών αναμεταδοτών.

«Η τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς 35.000 σπίτια εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Λόγκατεκ και την Ποστόινα, νοτιοδυτικά της Λουμπλιάνα» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών, Σρέτσκο Σεστάν.

Μετά την εγκατάσταση μιας -μήκους 1,5 χλμ- γραμμής μεταφοράς το βράδυ της Τετάρτης, ένα άλλο τμήμα 3,7 χλμ κατέρρευσε, με αποτέλεσμα η Ποστόινα να μην έχει καμία πιθανότητα να συνδεθεί στο προσεχές διάστημα με το δίκτυο μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια να απαιτούνται περισσότερες γεννήτριες.

Τεράστια είναι η καταστροφή στα δάση, καθώς μόνο με βάση της αρχικές εκτιμήσεις καταστράφηκαν 480.000 εκτάρια. Περαιτέρω, το 93% του συνόλου των δασικών δρόμων έχουν καταστραφεί.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές της δασικής νομοθεσίας, έτσι ώστε μέρος των εσόδων από τον φόρο ακίνητης περιουσίας να αποδίδεται για την αποκατάσταση των δασών, ενώ ίσως αλλάξει και το καθεστώς των αδειών μεταφοράς ξύλου, ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση του κατεστραμμένου ξύλου από τα δάση.

Η ζημιά στο κρατικό οδικό δίκτυο αποτιμάται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ και στις σιδηροδρομικές υποδομές σε 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Σάμο Όμερζελ, ο οποίος δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της Λουμπλιάνα και της πόλης Κόπερ, στην Αδριατική.

Οι υποδομές είναι εξασφαλισμένες, ώστε τα περισσότερα χρήματα για την αποκατάστασή τους να προέλθουν από την ασφάλισή τους, ενώ η αποκατάσταση των οδικών δικτύων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό και από δάνεια.

Η συνολική ζημιά στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται σήμερα στα 37 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι αριθμοί είναι πιθανόν να αυξηθούν.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συζητούν σχετικά με τη δυνατότητα να ζητήσουν από κοινού τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της καταστροφής που προκλήθηκε στα δάση.