Ο πάγος και το χιόνι εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα σε περιοχές της Κροατίας και της Σλοβενίας και οι δύο χώρες θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σφοδρής κακοκαιρίας που προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Στην περιφέρεια Γκόρσκι Κόταρ, στη δυτική Κροατία, η οποία από χθες είναι σε κατάσταση φυσικής καταστροφής δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ούτε νερό. Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο χιόνι και επί τόπου σπεύδουν νέες δυνάμεις για να παραδώσουν γεννήτριες.

Στο Γκόρσκι Κόταρ, όπως αναφέρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν στα δάση και στα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση ηλεκτρισμού της Κροατίας εδώ και μέρες καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να εξομαλυνθεί η δύσκολη κατάσταση. Εκτός λειτουργίας παραμένει το 80% των εναέριων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης και έχει καταστραφεί πάνω από το 50% των δικτύων χαμηλής τάσης.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν και περιοχές στην επαρχία Κάρλοβατς, όπου αναμένεται να αρχίσει αύριο η επισκευή 13 υποσταθμών. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής Σλούνι.

Μέλη της Κροατικής Βουλής ζήτησαν σήμερα από την κροατική κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της φυσικής καταστροφής στο Γκόρσκι Κόταρ.

«Είμαστε μέλη της ΕΕ και έχουμε δικαίωμα στους μηχανισμούς βοήθειας και γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, επειδή η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο θα κοστίσει» ανέφερε η βουλευτής του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος, Νάντα Τουρίνα Τζούριτς.

Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν έχει ακόμη ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και επειδή κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν επισκέφθηκε ακόμη την πληγείσα περιοχή.

Και στη Σλοβενία, που επλήγη από χιόνια και παγωμένη βροχή, παραμένουν έντονα τα προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Ορισμένες περιοχές εδώ και μέρες παραμένουν βυθισμένες στο σκοτάδι, χωρίς νερό και τηλεπικοινωνίες.

Τα ξημερώματα, η Σλοβενία επλήγη ξανά από παγωμένη βροχή με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα σε περιοχές που είχαν μείνει ανέπαφες από την κακοκαιρία, όπως το Κάναλ ομπ Σότσι, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Χωρίς ηλεκτρική ενέργεια παρέμεναν το πρωί 50.000 σπίτια στην περιοχή Βρχνικ και Λόγκατετς, νοτιοδυτικά της σλοβενικής πρωτεύουσας, Λιουμπλιάνα.

Στην πόλη Μάριμπορ, στη διάρκεια της νύχτας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ήταν συνολικά 7.000 νοικοκυριά. Η περιοχή Νοτράνισκο επλήγη περισσότερο και πρόσθετες δυνάμεις της πυροσβεστικής από άλλες επαρχίες καταφθάνουν για να βοηθήσουν τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών.

Πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί από κορμούς δένδρων που έχουν ξεριζωθεί από το βάρος του πάγου και έχουν καλύψει το οδόστρωμα. Πυροσβεστικές δυνάμεις εργάζονται πυρετωδώς για να τους απομακρύνουν.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ επισκέφθηκε σήμερα τις πληγείσες περιοχές στην κοιλάδα Σαβίνισκα και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η επιδιόρθωση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποτίμηση των ζημιών θα αρχίσει, όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, είπε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Η κ. Μπράτουσεκ ανήγγειλε χθες ότι το κόστος των ζημιών από την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα θα υπερβεί το 0.6% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι πάνω από 170 εκ. ευρώ, που είναι το όριο για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.