Οι επιζώντες από πλοίο, όπου βρίσκονταν στοιβαγμένοι πάνω από 300 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια πρόσφυγες, είπαν στις αρχές της Μαλαισίας ότι δεκάδες από τους ανθρώπους αυτούς πέθαναν και τα πτώματά τους πετάχτηκαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια ενός βασανιστικού τετράμηνου ταξιδιού.

Ο επικεφαλής της μαλαισιανής υπηρεσίας επιβολής του νόμου στη θάλασσα (MMEA) περιέγραψε τη δοκιμασία που βίωσαν οι Ροχίνγκια, των οποίων το κατεστραμμένο πλοίο έφθασε στο νησί της Μαλαισίας Λανγκάουι στις 8 Ιουνίου, με 269 επιβαίνοντες.

Πάνω από 300 Ροχίνγκια μεταφέρθηκαν σε αυτό το πλοίο από ένα μεγαλύτερο σκάφος, στο μέσον του ταξιδιού που ξεκίνησε κοντά στα σύνορα Μιανμάρ-Μπαγκλαντές τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της MMEA Μοχντ Ζουμπίλ Μπιν Ματ Σομ σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

«Κάποιοι όμως πέθαναν στη θάλασσα και τους πέταξαν στο νερό», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας αργότερα στο Reuters ότι αυτοί που χάθηκαν είχαν αρρωστήσει, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η τύχη των περίπου 500 Ροχίνγκια που παρέμειναν στο μεγαλύτερο σκάφος μετά τη μεταφορά τους ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα παραμένει άγνωστη καθώς οι αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν πού βρίσκεται το πλοίο αυτό, δήλωσε ο ίδιος.

Οι Ροχίνγκια διακινδύνευσαν να κάνουν αυτό το δύσκολο ταξίδι στη θάλασσα, έχοντας χάσει κάθε ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στα στρατόπεδα προσφύγων στο Μπαγκλαντές, όπου πολλοί είχαν βρει καταφύγιο αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Μιανμάρ ύστερα από στρατιωτική επιχείρηση το 2017.

Η Μαλαισία, της οποίας οι κάτοικοι είναι κατά πλειονότητα μουσουλμάνοι, φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων Ροχίνγκια μετά το Μπαγκλαντές.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα της νοτιανατολικής Ασίας έχει αρνηθεί να δεχθεί τουλάχιστον δύο πλοία και έθεσε υπό κράτηση εκατοντάδες Ροχίνγκια και παράτυπους μετανάστες.

Ο Μοχντ Ζουμπίλ δήλωσε ότι οι επιζήσαντες Ροχίνγκια, που έκτοτε τέθηκαν υπό κράτηση, πλήρωσαν καθένας τους στους διακινητές περίπου 2.500 ρινγκίτ (585 δολάρια) προκαταβολικά για το ταξίδι, με τη δέσμευση να πληρώσουν επιπλέον 11.000-13.000 ρινγκίτ μόλις έβρισκαν δουλειά στη Μαλαισία.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν γυναίκες, για τις οποίες είχε κανονιστεί να παντρευτούν με Ροχίνγκια στη Μαλαισία, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μοχντ Ζουμπίλ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ελήφθη η απόφαση να επαναπροωθηθούν οι συλληφθέντες και πάλι στη θάλασσα μόλις επισκευαστεί το σκάφος τους, μια πρόταση που έχει ακουστεί και έχει προκαλέσει τις επικρίσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.